Egyptin kissanpentulöytö kertoo kissan kesyyntyneen oletettua aiemmin

Muinaisen hautausmaan villien uhrieläinten joukosta löytyneet kissat näyttävät luustoltaan kesykissoilta, joita on oletettu olleen Egyptissä vasta 2 000 vuotta myöhemmin.

Ulkomaat
Kissan luurankoja maahaudassa.
Luut löydettiin haudattuna 25 senttimetrin syvyydestä.W. Van Neer et al. / Journal of Archaeological Science

Egyptistä on löydetty kuuden kissan luurangot ajalta, jolloin kissan ei ole oletettu vielä olleen ihmisen seuralainen. Kissavainajat ovat kaksi nuorta aikuista ja neljä 4–5 kuukauden ikäistä pentua.

Luiden pituuden ja leukaluun muodon perusteella kissat olivat kesykissoja, eivät villejä – joskin tutkijat muistuttavat, että eurooppalaiskissoista peräisin olevat päätelmät eivät välttämättä päde sellaisinaan muinaisiin egyptiläiskissoihin.

Kesyyntymiseen viittaa kuitenkin myös se, että poikaset kuuluivat kahteen eri aikana syntyneeseen pentueeseen. Egyptin villikissat saavat poikasia vain kerran vuodessa.

Kissojen luut ovat peräisin muinaisesta Hierakonpolisista, Ylä-Egyptin vauraasta pääkaupungista ajalta ennen faraoiden valtaa. Hierakonpolisin hautausmaalle peiteltiin sekä ihmisiä että uhrieläimiä. Arkeologit ovat löytäneet nautojen, vuohien, aasien ja koirien lisäksi muun muassa paviaanien, leopardien ja virtahepojen jäänteitä.

Joku hoivasi myös viidakkokissaa

Hierakonpolisin kissojen luut on ajoitettu vuosisadoille 3600–3800 ennen ajanlaskumme alkua. Vakiintuneen käsityksen mukaan kissa alkoi kesyyntyä Egyptissä vasta pari tuhatta vuotta myöhemmin.

Sellainenkin väite tosin on esitetty yhden Kyproksesta tehdyn löydön perusteella, että ihminen ja kissa olivat kaverukset jo 9 500 vuotta sitten. Kiinasta puolestaan on saatu viitteitä siitä, että pienjyrsijöitä pyydystäneet kissat ja viljelijäväestö löysivät yhteisen sävelen Kiinassa noin 5 300 vuotta sitten.

Egyptistäkin on aiemmin löydetty kesytysyrityksiin viittaava luuranko noin vuodelta 3 700 e.a.a. Kissalla oli parantuneita vammoja, jotka kertovat, että joku oli hoitanut sitä viikkojen ajan. Rakenteeltaan eläin oli kuitenkin edelleen_ Felis chaus_, viidakkokissa.

Hierakonpolisin tutkimuksista kertoo Journal of Archaeological Science -lehti.