Ruotsi valmis antamaan Ukrainalle omaa apuaan

Pääministeri Fredrik Reinfeldt ja ulkoministeri Carl Bildt lupaavat Ukrainalle Ruotsilta lainaa kansainvälisten sopimusten lisäksi ja kehottavat muita maita samaan.

Ulkomaat
Ruusuja itsenäisyydenaukiolla Kievissä.
Robert Ghement / EPA

Ruotsi on valmis antamaan Ukrainalle omaa apuaan Kansainvälisen valuuttarahaston lainan ja EU:n tukitoimien lisäksi, sanovat pääministeri Fredrik Reinfeldt ja ulkoministeri Carl Bildt.

Dagens Nyheter -lehteen kirjoittamassaan keskusteluartikkelissa Reinfeldt ja Bildt sanovat, että Ukrainan kriisi voi syvetä entisestään, ellei maan katastrofaalista taloustilannetta saada kohenemaan. Siksi he lupaavat Ukrainalle Ruotsilta omaa lainaa ja teknistä apua ja kehottavat muita maita tekemään samoin.

Laina, johon Ruotsin hallitus on valmis, olisi samanlainen kuin Irlannille, Latvialle ja Islannille niiden talousvaikeuksissa. Lisäksi Ruotsi on halukas jakamaan osaamistaan muun muassa finanssi- ja energiatehokkuuskysymyksissä, Reinfeldt ja Bildt kirjoittavat.

Samalla he patistavat Ukrainaa ottamaan tuen vastineeksi vastuuta maan suuren korruptio-ongelman ratkaisemisesta ja aloittamaan talouden rakenneuudistukset ja oikeusvaltion vahvistamisen. Ensi kertaa vuosiin Kiovassa onkin hallitus, joka on valmiina ottamaan nämä välttämättömät askeleet, he kirjoittavat.