Verisin isku Jeninin pakolaisleirissä vuosiin

Yhteenoton pelätään vaikeuttavan nihkeästi sujuneita rauhanneuvotteluja entisestään. Yhdysvaltojen vetämien rauhanneuvottelujen takaraja on huhtikuu.

Ulkomaat
Nuoret miehet kantavat kuolleita paareilla.
Surmansa saaneita palestiinalaisia kannettiin Jenin pakolaisleirillä 22. maaliskuuta.Alaa Badarneh / EPA

Israelin sotilaat ovat ampuneet kolme palestiinalaista kuoliaaksi Jeninin pakolaisleirissä Länsirannalla. Kyseesä on verisin Israelin ja palestiinalaisten välinen yhteenotto alueella vuosiin. Sen pelätään vaikeuttavan nihkeästi sujuneita rauhanneuvotteluja entisestään.

Israelin armeijan mukaan se halusi pidättää Hamas-järjestön jäsenen, jota se epäilee ammuskelusta ja pommi-iskusta israelilaisia vastaan. Mies löydettiin kotiratsian yhteydessä. Israelin mukaan hän avasi tulen sotilaita kohti ja siksi hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Kaduille kerääntyi sen jälkeen satoja vihaisia asukkaita ja aseistettuja miehiä, jotka hyökkäsivät Israelin joukkojen kimppuun. Nämä avasivat tulen ja ampuivat kuoliaaksi kaksi. Lisäksi ainakin 14 loukkaantui.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin joukot ovat tappaneet 57 palestiinalaista ja haavoittaneet lähes 900 rauhanneuvottelujen alkamisen jälkeen viime heinäkuussa.

Rauhanneuvottelut aloitettiin Yhdysvaltojen painostuksesta, ja niiden tavoitteena on rauhansopimus, jolla perustettaisiin Palestiinan valtio. Neuvottelujen oli määrä kestää yhdeksän kuukautta. Nyt Yhdysvallat haluaa osapuolten jatkavan neuvotteluja huhtikuun jälkeenkin.

Palestiinalaiset ovat luvanneet jatkaa sillä ehdolla, että Israel jäädyttää uusien asutusten rakentamisen Länsirannalla ja Jerusalemissa sekä vapauttaa vanhimmat palestiinalaisvangit. Israel on puolestaan antanut ymmärtää, että se ei jatka vankien vapauttamista, mikäli neuvotteluja ei jatketa.

Gazaa hallitseva Hamas ei tunnusta Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhanneuvotteluja.

Tarkennus 22.3. klo 13.25: Uutistoimistot kertoivat aiemmin neljästä kuolleesta, nyt luku korjattu kolmeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters