1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä toivoo Etyjistä ratkaisua "Ukrainan sisäiseen kriisiin"

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj päätti perjantaina lähettää Ukrainaan sata siviilitarkkailijaa puoleksi vuodeksi. Myöhemmin operaatio saattaa laajeta, ja tarkkailijoiden määrää kasvatetaan mahdollisesti jopa 400:lla.

Ulkomaat
Sotilastarkkalijoita kameroiden kanssa.
Etyj-tarkkalijoita Ukrainan ja Krimin rajalla 7. maaliskuuta.Alexander Nemenov / AFP

Venäjän ulkoministeriö toivottaa menestystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön operaatiolle Ukrainassa. Se korostaa, että Etyjin tehtävän mandaatti heijastelee uusia poliittisia ja alueellisia realiteetteja. Se ei näin ollen ulotu Krimin niemimaalle, eikä Sevastopolin kaupunkiin, joista on tullut osa Venäjää.

– Venäjä toivoo, että kansainvälisten tarkkailijoiden objektiivinen ja puolueeton työ auttaa Ukrainaa voittamaan sisäisen kriisinsä, Venäjän ulkoministeriö kirjoittaa tiedotteessa lauantaina.

Venäjä toivoo, että Etyjin tarkkailijat auttavat lopettamaan "rehottavan nationalistisen ryöstelyn" ja "ääriradikaalit trendit" Ukrainassa.

Venäjä esti täysimääräisen Etyjin tarkkailijaryhmän lähettämisen Ukrainaan aiemmin tällä viikolla kolmesti. Se luopui vastalauseistaan vasta, kun YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon kehotti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tukemaan Etyjin operaatiota. Etyj päätti operaatiosta perjantaina.

Venäjän ulkoministeriö arvioi erillisessä lausunnossa lauantaina, että Euroopan unionin perjantaina asettamat toisen vaiheen talouspakotteet ovat "vieraantuneet todellisuudesta". Se myös katsoo, että Venäjällä on oikeus vastapakotteisiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi