Saksa tuomitsee Venäjän yrityksen "pirstoa Eurooppa"

Ukrainassa vieraileva Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier lupasi, että Saksa harkitsee auttavansa Ukrainaa sen armeijan ajanmukaistamisessa ja voimistamisessa.

Ulkomaat
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter SteinmeierTim Brakemeier / EPA

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on korostanut Euroopan yhtenäisyyden tärkeyttä Ukrainan kriisistä huolimatta. Steinmeier tapasi Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin Kiovassa lauantaina.

– Krimin niemimaan kansanäänestys... on rikkomus kansainvälistä oikeutta vastaan ja yritys pirstoa Eurooppa, Frank-Walter Steinmeier sanoi toimittajille Kiovassa.

Hän sanoi toivovansa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijat saapuvat Ukrainaan lähipäivinä. Tarkkailijat yrittävät estää kriisin syvenemisen. Lisäksi hän lupasi, että Saksa harkitsee auttavansa Ukrainaa sen armeijan ajanmukaistamisessa ja voimistamisessa.

Jatsenjuk puolestaan korosti, että Ukraina tarvitsee Euroopan apua energiaturvallisuutensa takaamiseksi. Ukraina pelkää Krimin niemimaan liittämisen Venäjään aiheuttavan jälkiseurauksia kaasun ja öljyn tuonnille Venäjältä. Ukraina tuo yli puolet kaasustaan ja öljystään Venäjältä.

Steinmeierin on määrä jatkaa matkaansa Donetskin kaupunkiin Itä-Ukrainassa.

Lähteet: AFP, Reuters