Krimin kohtalosta kamppaillaan kiivaasti – myös Wikipediassa

Krimin liittäminen Venäjään on käynnistänyt kiistan Wikipediassa käytettävistä Venäjän ja Ukrainan valtioiden kartoista. Kompromissina Wikipedia käyttää nyt Venäjästä karttaa, johon Krim on merkitty poikkeavalla värillä kiisteltynä alueena.

Ulkomaat
Kuvassa kaksi eri Venäjän karttaa wikipediasta. Toisessa Krim näytetään venäjään kuuluvana.
Osa wikipedian käyttäjistä on liittänyt Krimin Venäjään toisten vuorostaan poistaessa sen.Wikipedia / Yle uutisgrafiikka

Krimin niemimaan liittäminen Venäjään on johtanut kiistaan verkossa toimivan vapaan tietosanakirja Wikipedian käyttäjien keskuudessa. Niemimaan kiistelty poliittinen tila korostuu erityisesti Venäjän valtion kartassa, johon osa käyttäjistä on liittänyt Krimin toisten vuorostaan poistaessa sen.

Poliittinen kiista on johtanut kompromissiratkaisuun, jossa Krimin niemimaa on Wikipedian tämänhetkisessä kartassa liitetty Venäjän karttaan poikkeavalla värityksellä kiisteltynä alueena.

Vastaavaa kamppailua käydään myös Ukrainan kartasta. Tämänhetkisessä kartassa Krimin niemimaa on vielä kartassa osa Ukrainaa, mutta monissa aiemmissa versioissa alue on korostettu kiistanalaisena.

Koska Wikipedia on luonteeltaan avoin tietosanakirja, jonka sisältöä voivat käyttäjät muokata, ovat poliittisista kiistoista johtuvat näkemyserot varsin yleisiä sivustolla erityisesti ajankohtaisissa aiheissa.

Kiivaita väittelyjä on aikoinaan käyty esimerkiksi siitä, tulisiko Egyptin entisen presidentin Muhammed Mursin syrjäyttämistä armeijan toimesta kutsua vallankumoukseksi vai -kaappaukseksi.