1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaksi Ukrainan tukikohtaa vallattu – yhtä piiritetään Krimillä

Ukrainan lentotukikohta Novofedorivkassa on vallattu ja Venäjän joukot piirittävät Belbekin lentotukikohtaa Sevastopolin lähellä. Myös Ukrainan sukellusvenetukikohta on vallattu.

Ulkomaat
Venäläisjoukkoja sukellusveneen kannella.

Venäjän joukot ovat saartaneet ukrainalaisen Belbekin lentotukikohdan lähellä Sevastopolia Krimin niemimaalla, uutistoimisto Reuters kertoo. Lentotukikohdan apulaiskomentajan mukaan Venäjän joukot ovat antaneet tukikohdan henkilökunnalle tunnin aikaa antautua. Hän myös kertoi, että tukikohta ei aio antautua.

Uutistoimisto AFP kertoi aiemmin, että aseistautumattomat venäläismieliset mielenosoittajat murtautuivat lentotukikohtaan Novofedorivkassa Krimin niemimaalla. Paikalla ollut venäläisupseeri neuvotteli tukikohdan henkilökunnan kanssa, ja nämä poistuivat paikalta ja jättivät tukikohdan tyhjäksi. Lentotukikohdat sijaitsevat vajaan sadan kilometrin etäisyydellä toisistaan Länsi-Krimillä.

Uutistoimisto AFP kertoo myös, että Venäjän joukot ovat ottaneet haltuunsa Ukrainan ainoan sukellusvenetukikohdan Krimillä. Joukot ovat aiemmin tällä viikolla ottaneet haltuunsa useita ukrainalaisia aluksia.

Viime sunnuntaina Krimillä järjestettiin kansanäänestys, jossa 97 prosenttia äänestäjistä kannatti Krimin liittämistä Venäjään. Venäjän duuma ja parlamentin ylähuone hyväksyivät Krimin niemimaan osaksi Venäjää perjantaina. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut kansanäänestyksen laittomaksi ja asettanut talouspakotteita Venäjää vastaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi