Tuhannet mielenosoittajat vaativat Venäjään liittymistä Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainan Donbassin alue on Ukrainan taloudelle elintärkeän raskaan teollisuuden ja kaivosteollisuuden ydinaluetta. Se on myös syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin vahvaa kannatusaluetta.

Ulkomaat
Venäläismielisiä mielenosoittajia Donetskissa, Ukrainassa 22.3.2014.
Venäläismielisiä mielenosoittajia Donetskin kaupungissa, Ukrainassa 22.3.2014. EPA/ PHOTOMIG

Yli 5 000 venäläismielistä mielenosoittajaa on vaatinut Venäjään liittymistä Donetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Mielenosoittajat toivovat kansanäänestyksen järjestämistä Venäjään liittymiseksi.

Itä-Ukrainan Donbassin alue, johon Donetsk kuuluu, on Ukrainan taloudelle elintärkeän raskaan teollisuuden ja kaivosteollisuuden ydinaluetta. Se on myös syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin vahvaa kannatusaluetta.

– He [Ukrainan hallitus] yrittävät erottaa meidät Venäjästä. Mutta Donbass on valmis taistelemaan tätä joukkiota vastaan. Se on jo menettänyt Krimin niemimaan, ja se menettää Itä-Ukrainan, 59-vuotias mielenosoittaja ja liikemies sanoi.

Krimin kansanäänestys mallina

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vierailee parhaillaan Donetskissa. Hän oli tapaamassa paikallisviranomaisia samaan aikaan, kun mielenosoittajat kerääntyivät aluehallintorakennuksen ulkopuolelle.

– Krimin niemimaa! Donbass! Donetsk! mielenosoittajat huusivat.

Alueparlamentti muodosti perjantaina ryhmän, joka selvittää kansanäänestyksen järjestämistä. Mallina on Krimin niemimaalla sunnuntaina järjestetty kansanäänestys Venäjän federaatioon liittymisestä.

Venäjä on ottanut Krimin osakseen. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut toimet laittomina.

Lähteet: AP