Espanjassa suurmielenosoituksia säästöjä vastaan – kymmeniä loukkaantui yhteenotoissa

Monet espanjalaiset ovat kyllästyneitä maksamaan hintaa, jonka he kokevat johtuvan lainsäätäjien ja pankkien välisestä korruptiosta.

Ulkomaat
Mellakkapoliiseja.
Luca Piergiovanni / EPA

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Espanjassa hallituksen leikkauksia vastaan. Madridissa lauantai-iltana järjestetty arvokkuuden marssiksi kutsuttu mielenosoitus keräsi El País -lehden arvion mukaan kaduille jopa 36 000 ihmistä.

Mielenosoituksessa loukkaantui El Paísin tietojen mukaan 88 henkilöä, joista puolet oli poliiseja. Poliisi otti kiinni 24 mielenosoittajaa. Joidenkin espanjalaislehtien mukaan loukkaantuneita olisi ollut jopa yli sata ja kiinniotettuja lähemmäs 30.

Mielenosoittajat muun muassa heittivät kiviä ja hajottivat ikkunoita.

Mielenosoittajat vastustivat korruptiota, joka on mielenosoittajien mukaan pesiytynyt espanjalaiseen yhteiskuntaan. He katsovat, että talouskriisin aiheuttaneet viranomaiset ja pankkiirit ovat jääneet pääosin rankaisematta.

Kehnon taloustilanteen johdosta Espanjan työikäisestä väestöstä noin neljännes on työttämänä, ja nuorisosta työttömänä on joka toinen.

- Haluamme töitä. Emme voi hyväksyä, että miljoonat työttömät joutuvat menemään kotiin asumaan vanhempiensa luokse, sanoo 24-vuotias työtön Jorge Balbas.

Toinen mielenosoittaja toivoo kansalaisten nousun palauttavan arvokkuuden Espanjan pääkaupunkiin.

- Joko hallitus vastaa vaatimuksiimme tai se saa pakata laukkunsa, sanoo Diego Canamero.

Espanjan oikeistohallitus on leikannut vuodesta 2011 alkaen 150 miljardia euroa julkisista menoista, mutta ne eivät ole toistaiseksi katkaisseet taantumaa. Säästöt olivat edellytyksenä kansainväliselle 40 miljardin euron pelastuspaketille, joka kasattiin sen jälkeen, kun asuntokupla lähestulkoon tuhosi Espanjan pankkijärjestelmän.

- Antakoot meille poliitikkojen ja pankkiirien varastamat rahat. En ole maksanut asuntolainaani seitsemään kuukauteen. Järjestelmä on korruptoitunut, ja me maksamme siitä kovan hinnan, sanoo 48-vuotias mielenosoittaja Trini Reina.

Lähteet: AFP