1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Savon Sanomat: Narkolepsiaan sairastuneet saavat korvauksia yhteensä 100 miljoonaa euroa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta valmistuu kesäkuussa tutkimus, jonka myötä selviää, otetaanko aiemmin hylättyjä narkolepsiakorvaushakemuksia uudelleen käsittelyyn, kertoo Savon Sanomat.

terveys
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia, kirjoittaa Savon Sanomat.

Korvauksista 30 miljoonaa euroa maksetaan lääkeyhtiöiden vastuuvakuutuksesta eli Lääkevahinkovakuutuspoolista. Loput 70 miljoonaa euroa jäävät valtion maksettavaksi.

Savon Sanomien haastattelema johtaja Asko Nio Lääkevahinkovakuutuspoolista sanoo, että 100 miljoonaa euroa on arvio nykyrahassa.

– Summa tarkentuu vuosikymmenten myötä, kun tiedämme, kuinka suurelle joukolle maksetaan elinikäiset korvaukset, Nio sanoo.

Tähän mennessä korvauksia on maksettu yhteensä vasta noin 3,5 miljoonaa euroa 150 narkolepsiaan sairastuneelle. 34:lle korvauksia hakeneelle on annettu hylkäävä päätös ja korvauskäsittelyssä on 25 tapausta.

Hylätyt hakemukset ehkä käsittelyyn

Savon Sanomien mukaan hylätyt korvaushakemukset saatetaan kuitenkin ottaa uudelleen käsittelyyn. Tähän mennessä pääasiallinen syy narkolepsiakorvaushakemusten hylkäämiseen on ollut se, että narkolepsiaoireet ovat ilmaantuneet yli kahdeksan kuukautta sikainfluenssarokotteen ottamisen jälkeen.

Toistaiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat määrittelevät, että narkolepsiaan sairastunut on oikeutettu korvauksiin, jos sikainfluenssarokotteen ottamisesta on korkeintaan kahdeksan kuukautta aikaa.

Kesäkuussa THL on luvannut uusimmista tutkimuksista tieteellisen arvion. Mikäli tutkimusten perusteella päädytään siihen, että haittakorvausta voi hakea, vaikka sikainfluenssarokotteen ottamisen ja narkolepsiaoireiden välillä on kulunut aikaa yli kahdeksan kuukautta, hylätyttyjä hakemuksia käydään uudestaan läpi.

Narkolepsiakorvauksia maksetaan elämän loppuun saakka.

Suomessa käytettiin talvella 2009–2010 Pandemrix-rokotetta sikainfluenssaepidemian torjumiseen. Suomessa rokotettiin noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Rokotetilaus maksoi valtiolle 37 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi