Oopperan kaiteet varastettiin keskellä yötä vilkkaan kadun varresta - "Kaiteet murrettu irti kiinnikkeistä"

Kansallisoopperan kiinteistöpäällikkö kummastelee, eikö kukaan ole nähnyt varkautta rakennuksen Helsinginkadun puoleisessa päädyssä.

kulttuuri
Kansallisooppera
Kansallisooppera sijaitsee Helsingissä Töölönlahden rannalla.Voitto Niemelä / Suomen Kansallisooppera

Kansallisoopperassa herättiin kaiteiden häviämiseen useita päiviä varkauden jälkeen. Kiinteistöpäällikkö Henri Lehtinen sanoo, että katoaminen havaittiin aamupäivällä torstaina 20. maaliskuuta. Poliisin tiedotteen mukaan varkaus oli tapahtunut sunnuntaina 16. maaliskuuta aamuyöllä.

- Yksittäisiä kaiteita on viety toistakymmentä kappaletta ja muutama ikkunaritilä. Kaiteet oli murrettu kiinnikkeistä irti, Lehtinen sanoo.

Kaiteet oli valmistettu metalliseoksesta, jossa oli mahdollisesti pronssia, kuparia ja messinkiä.

Useita tekijöitä

Kansallisoopperalla on valvontakameran kuvaa varkaudesta.

- Meillä on olemassa hieman kuvamateriaalia, ei täysin kattavaa, mutta jotain vinkkiä saadaan sen kuvamateriaalin perusteella tekijöistä, kiinteistöpäällikkö Henri Lehtinen sanoo.

Lähes parinkymmenen kaiteen ja ritilän irrottaminen ja poisvienti eivät ole pieni urakka. Lehtisen mukaan tekijöitä on useita.

Siinä kyllä on valoa ja liikennettä sen verran, että ihmettelen, että jos kukaan ei ole nähnyt tätä anastusta tehtävän.

Henri Lehtinen

- Meidän käsityksen mukaan paikalla on ollut useita henkilöitä.

Eikö kukaan ole nähnyt Hesarin kadun päädyssä?

Varastetut kaiteet olivat olleet oopperan etelä- ja pohjoispäädyissä eli amfiteatterin puolella sekä Helsinginkadun päädyssä.

- Eniten itseäni ihmetyttää tämä Helsinginkadun pohjoinen pääty. Siinä kyllä on valoa ja liikennettä sen verran, että ihmettelen, että jos kukaan ei ole nähnyt tätä anastusta tehtävän.

Alustavan arvion mukaan kaiteet ja ritilät ovat muutamien kymmenien tuhansien eurojen arvoisia. Kiinteistöpäällikkö Henri Lehtinen arvioi, että anastettujen tilalle valmistetaan ja asennetaan uudet kaiteet.

Samankaltaisia metallivarkauksia on tehty aiemminkin Helsingin kulttuurikohteissa. Finlandia-talon pihalta varastettiin vuonna 2012 kaikki Alvar Aallon -suunnittelemat ulkokaiteet, jotka oli valmistettu messinkikupariseoksesta. Kesällä 2011 varkaat veivät Helsingin kaupunginteatterista 40 metrin verran kuparista ikkunapeltiä.