Katainen: Sote-ratkaisu tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän kannalta

Pääministerin mukaan nyt saavutettu viiden sote-alueen ratkaisumalli ei ole vesitetty kompromissi, vaan todellinen uudistus.

Kotimaa
Katainen

Hallituspuolueet ja oppositio ovat päässeet sopuun sote-uudistuksen toteutustavasta. Pääministeri Jyrki Katainen kiitti sekä hallituskumppaneitaan että perussuomalaisten ja keskustan johtajia yhteistyökyvystä.

– Tämä on Suomen tulevaisuuden kannalta suuri ratkaisu. Puolueet ovat löytäneet yhteisen sävelen, jolla uudistetaan sosiaali- ja terveyspalveluita, Katainen sanoo tiedotustilaisuudessa.

Nyt saavutettu sote-sopu perustuu niin sanottuun viiden alueen malliin ja pohjautuu nykyisiin erityisvastuualueisiin, jotka ovat Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu.

grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Pääministerin mukaan sote-lakiesitys tuodaan eduskuntaan syksyllä.

– Tämä ei ole vesitetty kompromissi, vaan todellinen uudistus. Sotepalvelut perustasolta erikoistasolle integroidaan, mikä tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän näkökulmasta. Lähipalvelut ovat lähellä ihmistä jatkossa, pääministeri sanoo.

Urpilainen: tärkein uudistus sitten kansanterveyslain

Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen korosti saavutetun sovun suurta merkitystä tiedotustilaisuudessa. Ministerin mukaan kyseessä on tärkein terveydenhoidon uudistus Suomessa sitten kansanterveyslain säätämisen vuonna 1972.

Jutta Urpilainen

- Tämä on tärkeä päivä suomalaisille. Palvelut tulevat paranemaan, mutta myös julkisesta taloudesta kannetaan huolta niin, että talous on tulevaisuudessa kestävällä pohjalla, sanoo Urpilainen.

Viiden sote-alueen malli tarkoittaa Urpilaisen mukaan sitä, että järjestämisvastuu palveluista on viidellä sote-alueella. Kunnat toimivat kuitenkin jatkossakin palveluiden tuottajina. Uudistuksen tarkoituksena on Urpilaisen mukaan lisätä integraatiota ja kansalaisten tasa-arvoa terveydenhuollossa.