Francon jälkeinen sillanrakentaja kuoli Espanjassa

Entinen francolainen poliitikko yhdisti kahtia jakautuneen Espanjan Francon diktatuurin jälkeen. Hän oli yksi Espanjan arvostetuimmista johtajista.

Päiväämätön kuva Espanjan entisestä pääministeristä Adolfo Suarezista. Kuva: AFP / Lehtikuva

Espanjan entinen pääministeri Adolfo Suarez on kuollut.

Suarez johti Espanjaa diktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen. Hän oli kuollessaan 81-vuotias. Suarez oli sairastanut pitkään Alzheimerin tautia.

Suarezia kiitetään nykyään siitä, että hän rakensi sillan kahden Espanjan välillä sen jälkeen kun hän otti vallan Francon kuoleman jälkeen vuonna 1976. Kuningas Juan Carlos pyysi tuolloin ministerinä palvellutta Suarezia yhdistämään maan. Hän palveli pääministerinä vuoteen 1981 asti.

Espanja oli jakautunut kahteen leiriin vuosien 1936-39 sisällissodan jäljiltä ja Suarezin tullessa valtaan leirit olivat kauempana toisistaan kuin koskaan aikaisemmin noin neljä vuosikymmentä kestäneen diktatuurin aikana. Tuhannet vasemmistolaiset olivat lähteneet maanpakoon Francon aikana.

Hänen virkakautensa alussa hänen francolaiset kollegansa pitivät häntä takinkääntäjänä kun taas opposition sosialistit syyttivät häntä opportunismista. Nykyään suuri osa espanjalaisista pitää häntä suurena valtiomiehenä, joka auttoi syvästi jakautunutta valtiota rakentamaan uuden demokratian.