Kaksi jättiläismäisen kokoista faraopatsasta on paljastettu Luxorissa

Patsaat on pystytetty alkuperäisille paikoilleen farao Amenhotep III:n kuolintemppeliin Niilin länsirannalle. Temppeli on jo kuuluisa 3 400 vuotta vanhoista Memnonin kolosseistaan. Myös ne esittävät Amenhotep III:ta.

Kaivauksella olleita työntekijöitä vastapaljastetun farao Amenhotep III:ta esittävän patsaan vierellä Luxorissa, Egyptissä 23. maaliskuuta 2014. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kaksi jättiläismäisen kokoista faraopatsasta on paljastettu Luxorin temppelikaupungissa Egyptissä. Patsaat esittävät farao Amenhotep III:tta. Ne löydettiin kolmisen vuotta sitten useina palasina.

Tänään sunnuntaina paljastetut patsaat on arkeologien mukaan pystytetty alkuperäisille paikoilleen faraon kuolintemppeliin, Niilin länsirannalle. Temppeli on jo kuuluisa 3 400 vuotta vanhoista Memnonin kolosseistaan. Myös ne esittävät Amenhotep III:ta.

– Maailma tunsi tähän asti kaksi Memnonin kolossia, mutta tästä lähtien tunnemme neljä Amenhotep III:n kolossia, arkeologi Hourig Sourouzian sanoi sunnuntaina.

Patsaat on veistetty punaisesta kvartsiitista. Ne ovat monoliitteja, eli ne on hakattu yhdestä kivestä.

– Patsaat olivat maanneet palasina pelloilla vuosisatojen ajan. Luonnon tuhoavat voimat, kuten maanjäristykset, olivat vahingoittaneet niitä. Myöhemmin myös vesi, suola ja vandalismi ovat vahingoittaneet niitä, Sourouzian huomautti.

Restauroiduista patsaita yksi esittää Amenhotep III:n istumassa, kuten kaksi aiempaakin kolossia. Toinen esittää hänet seisomassa.

Amenhotep III:sta tuli farao 12-vuotiaana, ja hän hallitsi aluksi yhdessä äitinsä kanssa. Hän halllitsi vuosina 1 390 – 1 352 eea. Hän oli farao Akhenantenin isä ja farao Tutankhamonin isoisä.