Lompakko vietiin, identiteetti varastettiin – ja laskuja alkoi tulla

Kadonnut lompakko tuotti jyväskyläläismiehelle vuosien painajaisen. Hänen identiteettinsä varastettiin, ja hänen nimissään tilattiin muun muassa tukku puhelinliittymiä niihin kytkettyine laitteineen. Lopulta miehen ei auttanut kuin peruuttaa itse luottotietonsa.

Kotimaa
Pankki- ja luottokortit lompakossa.
Juha-Pekka Huotari / Yle

Mies on juuri palauttanut luottotietonsa voimaan. Käytämme hänestä nimeä Matti, koska muutoin identiteettivarkaat voisivat saada tietoonsa, että hänen luottotietonsa ovat jälleen voimassa. Matin tarina on kuitenkin täyttä totta.

– Pari vuotta sitten pudotin lompakkoni, ja siinä mukana menivät ajokortti ja muut paperit. Sen jälkeen alkoi tulla sitten yhtä ja toista, avattiin puhelinliittymiä ja tehtiin kaikenlaista sopimuksia mihin henkilöllisyyspapereita tarvitaan, Matti kertoo.

Laskujen putoillessa Matin postiluukusta, hänelle valkeni varsin nopeasti, että identiteetti oli viety.

– Muutaman viikon päästä tuli ensimmäinen puhelinlasku, josta tiesin, että tämä ei ole minun. Niitä tuli lisää, ja yleensä niissä oli aina joku kytky, eli oli saatu tablettia tai puhelinta samalla kun oli liittymä avattu minun nimissäni, sanoo Matti.

Tuttu juttu puhelinyhtiöille

Matin onneksi identiteettivarkauksia sattuu sen verran, ettei puhelinyhtiöiden kanssa asiointi tuottanut ylenmääräisiä hankaluuksia.

– Joka paikassa oli samanlainen menettely, eli rikosilmoituksen jälkeen ilmoitettiin puhelinyhtiöön, että tässä on joku muu tämän nimissäni tehnyt, ja että haluan sen sulkea. Yleensä se oli sillä selvä. Mutta näitä tuli jokaiselta puhelinyhtiöltä, ja aina siinä meni aikaa ja maksumuistutuksia tuli, Matti sanoo.

4000 euron edestä oli soitettu tällä yhdellä liittymällä.

Matti

Laskut saattoivat olla varsin mittavia.

– Yhdenkin laskun muistan, että 4000 euron edestä oli soitettu tällä yhdellä liittymällä. Ja siinä vaiheessa oli jo prosessi aloitettu, että tämä on vääryydellä tehty sopimus, enkä ole itse sitä tehnyt, Matti valottaa.

Luottotiedot voi kuolettaa itse

Onnekseen Matti oli lukenut, että omat luottotietonsa voi kuolettaa.

– Se tuli mieleen kun laskuja alkoi tulla. Minun nimissäni pystyttiin ajokortilla tekemään ostoja, vaikka kortissa on kuva ja kaikki. Tein tämän oman luottokiellon asiakastiedon kautta, ja siihen se tietenkin loppui. Itse pystyn tekemään sopimuksia, kun minulla on dokumentaatio siitä, että luottokielto on itse pyydetty, sanoo Matti.

Luottotietojen kuolettamiseen meni pari kuukautta. Sitä ennen identiteettivaras ehti riehumaan Mattina.

– Poliisista ei ole rikosilmoitusten jälkeen oltu yhteydessä, enkä tiedä missä vaiheessa prosessi on. Mutta sopimuksissahan lukee missä se on tehty ja kuka sen on liikkeen puolesta tehnyt, että luulisi asioiden tätä kautta selviävän, Matti pohtii.

"Voiko tämä olla mahdollista"

Eniten Mattia oudoksuttaa se, miten pitkälle pelkällä henkilöllisyystodistuksella voi pötkiä.

– Miten tällainen voi olla mahdollista, että jos vain nappaa kaverin henkkarit, niin pystyy tekemään kaikenlaista haittaa, Matti sanoo.

Vaikka identiteettivarkaus ei vienyt Matilta yöunia, vaivaa ja harmia se aiheutti.

– Ärsytys oli päällimmäinen tunne, että miten joku voi ja viitsii aiheuttaa tällaista haittaa ja kiusaa. Onneksi en joutunut niitä laskuja makselemaan itse, Matti toteaa.