1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan äärioikeistolle historiallisen hyvä vaalitulos

Äärioikeistolainen Front National -puolue on saanut vaalien ensimmäisellä kierroksella suurimman äänisaaliin useissa ranskalaiskaupungeissa. Myös keskustaoikeistoa edustava UMP-puolue paransi hieman asemiaan.

Ulkomaat

Äärioikeistolainen Front National -puolue on tehnyt historiallisen hyvän vaalituloksen Ranskan paikallisvaaleissa. Puolue sai vaalien ensimmäisellä kierroksella suurimman äänisaaliin useissa ranskalaiskaupungeissa.

Myös keskustaoikeistoa edustava UMP-puolue paransi hieman asemiaan.

Valtaapitävät sosialistit näyttäisivät puolestaan kärsivän vaalitappion. Ranskan pääministeri Jean-Marc Ayroult kehottikin puolueita torppaamaan yhteisvoimin äärioikeiston etenemisen.

Vaalien ensimmäinen kierros vahvisti, että Pariisin pormestarinpaikasta käydään tiukka taisto kahden naisen eli sosialistien Anne Hidalgon ja keskustaoikeistolaisen Nathalie Kosciusko-Morizet'n välillä.

Muualla Ranskassa vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksia väritti hallitsevan sosialistipuolueen odotettua heikompi menestys - sekä äärioikeistolaisen Front National-puolueen historiallisen hyvä vaalitulos.

Äärioikeisto keräsi ensimmäisen kierroksen suurimman äänisaaliin useissa kaupungeissa, ja pohjoisessa Hénin-Beaumont'n kaupungissa puolueen ehdokas valittiin yli 50 prosentin äänisaaliin turvin suoraan pormestarinvirkaan.

– Kahden suuren puolueen aika on Ranskassa nyt ohi. Front National on osoittanut olevansa iso tekijä niin kansallisella kuin paikallisellakin tasolla, puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen summasi France 2-kanavalla.

Pääministeri Jean-Marc Ayroult sanoi Ranskan edun vaativan äärioikeiston pysäyttämistä.

– Muiden puolueiden on nyt liittouduttava, ja estettävä Front Nationalin eteneminen vaalien toisella kierroksella, pääministeri vetosi.

Lue seuraavaksi