Europarlamentaarikot Jaakonsaari ja Jäätteenmäki täysin eri linjoilla Nato-jäsenyyden suhteen

Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan Nato-jäsenyys olisi luonteva jatke Suomen hakeutumiselle läntisiin organisaatioihin ja se toimisi pidäkkeenä hyökkäyksen uhatessa. Anneli Jäättenmäki (kesk.) ei usko Nato-jäsenyyden parantavan maamme turvallisuutta vaan päinvastoin.

Jaakonsaari Jäätteenmäki
Ukrainen kriisi on taas virittänyt Nato-keskustelun käyntiin. Europarlamentaarikot Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Liisa Jaakonsaari (sd) näkevät Naton eri valossa. Jaakonsaari liputtaa Nato-jäsenyyden puolesta, Jäätteenmäki vastustaa.

Europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Anneli Jäätteenmäki ovat täysin eri linjoilla Suomen Nato-jäsenyyden suhteen. Jaakonsaaren mukaan Nato-jäsenyys olisi luonteva jatke ulkopolitiikalle, jolla Suomi on määrätietoisesti liittynyt läntisiin organisaatioihin. Jäätteenmäki puolestaan ei usko Nato-jäsenyyden lisäävän maamme turvallisuutta.

Jaakonsaaren mielestä olisi hyvä muistaa, että Nato on poliittinen järjestö ja päätöksiä Natossa tekevät puolustusministerit. Hän uskoo, että olisi parasta olla mukana neuvottelupöydissä, joissa tehdään myös Suomea koskevia päätöksiä.

- Ei ole fiksua olla ikään kuin mukana Natossa ilman päätöksentekokykyä. Olemmehan jo mukana kaikissa Nato-operaatioissa ja puolustusvoimiamme sovitetaan Naton standardeihin, Jaakonsaari huomauttaa.

Jaakonsaaren mielestä Nato ei toisi puolustuksellisesti mitään uutta Suomelle, paitsi siinä teoreettisessa tilanteessa, että Suomea uhkaisi sotilaallinen hyökkäys ja Nato-jäsenyys toimisi ennaltaehkäisevänä pidäkkeenä.

- Nyt valitettavasti tilanne on se, että Nato tuskin edes ottaisi Suomea jäseneksi, koska Naton sääntöjen mukaan kansalaisten enemmistön pitää tukea hanketta ja yleensä kriisien aikana ei uusia jäseniä oteta.

Jaakonsaari on varma, että Nato ja Venäjä haluavat kaikesta retoriikastaan huolimatta säilyttää hyvät keskinäiset suhteet.

- Venäjä voisi ajatella niinkin, että olisi hyvä, jos Nato-jäsen Suomi olisi sen rajanaapuri. Olemme lähestyneet länttä ja kuitenkin säilyttäneet hyvät suhteet myös Venäjään.

Jäättenmäki: Nato-jäsenyys ei ole tarpeen

Anneli Jäätteenmäki katsoo, että Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne on sellainen, että sitä edistetään parhaiten hyvällä naapuruuspolitiikalla, ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ja koko maan kattavalla riittävällä puolustuskyvyllä. Naton jäseneksi hakeutumista hän ei kannata.

- Omat toimemme ratkaisevat, onko Suomi turvallinen maa. En näe, että Nato-jäsenyys on nyt tarpeen, Jäättenmäki sanoo.

Hän ei usko Suomen Nato-jäsenyyden lisäävän Suomen turvallisuutta vaan päinvastoin.

- Jos Naton raja tulisi tuohon Suomen rajalle, se saattaisi johtaa siihen, että Venäjä lisäisi joukkojaan yhteisellä rajallamme. Silloin kriisitilanteessa sotatoimialue voisi olla Suomi.

Jäättenmäki muistuttaa, että Ukrainan ja Suomen historia ja tilanne ovat täysin erilaiset.

- Krimi on ollut Venäjälle aina tärkeä, ja se katsoo nyt omaa turvallisuuttaan.

Suomen ja Ruotsin välisestä sotilasliittoa Jäätteenmäki ei pidä todennäköisenä, mutta ei toisaalta mahdottomanakaan. Jaakonsaaren mukaan ajatus vaatisi lisää tarkkaa perehtymistä asiaan.

Jaakonsaari ja Jäätteenmäki olivat Ylen aamu-tv:n haastateltavina maanantai-aamuna.