Oulu maksaa viipalekouluista kaksi miljoonaa vuodessa

Oulun kaupunki rakentaa moduulikouluja, jotka tulevat halvemmaksi kuin tällä hetkellä kaksi miljoonaa euroa vuodessa maksavat viipalekoulut. Moduulikoulun rakennusmateriaali voidaan kierrättää.

talous
Parakkikoulun pystytystyöt ovat parhaillaan käynnissä Lohikoskella.
YLE Simo Pitkänen

Oulussa on 11 viipale- eli väliaikaiskoulua. Tilaa niissä on yhteensä 6700 neliömetriä ja niissä opiskelee noin parisataa oppilasta.

Tällä hetkellä Oulun kaupunki maksaa viipalekouluista vuokraa kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2014 poistuu viisi viipalekoulua ja käyttöön jää kuusi.

- Näin kustannuksia saadaan alas puoli miljoonaa euroa. Vähennys näkyy täysimääräisesti vuonna 2015, kertoo Oulun tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen.

Viipalekoulun vaihetoehto on moduulikoulu. Moduulikoulujen rakentaminen on kuitenkin hitaampaa. Viipalekouluja puolestaan on jo eri puolilla Suomea valmiina, ja ne saadaan usein puhelinsoitolla tilattua paikalle valmiina elementteinä.

Moduulikoulu on halvempi

Seuraavaksi Oulun Ritaharjun ja Metsokankaan alueille rakennetaan moduulikouluja, joiden vuokrahinta tulee halvemmaksi kuin ulkoa vuokrattavien tilojen hinta. Moduulikoulu voidaan laittaa paikoilleen kaupungin suunnitelmien mukaan.

- Viipalekouluissa maksetaan toki myös pystyttämisen nopeudesta, mutta nyt meillä on yli vuosi aikaa toteuttaa moduulikoulut ja niiden hintakin tulee halvemmaksi, Leskinen sanoo.

Hän vertaa: uusimpien tilaelementtien vuokra on noin 30 euroa neliömetriltä kuussa ja itsetoteutettujen moduulikoulujen hinta tulee jäämään noin 17 euroon neliömetriltä kuussa.

- Moduulikoulu on noin 20 vuoden päästä elinkaarensa päässä. Sitten se voidaan purkaa ja materiaali kierrätetään muuhun käyttöön, Leskinen toteaa.