Sananvapaus heikkenee entisestään Venäjällä

Venäjällä lehdistönvapaus kiristyy entisestään. Ainoana riippumattomana pidetty TV-kanava on suurissa talousvaikeuksissa ja myös Internetissä toimiva vapaa media on vaikeuksissa.

Ulkomaat

Sananvapautta puolustava kansalaisaktivistin mukaan Venäjä on luisumassa kohti sota-ajan sensuuria.

Alkuvuonna kaikki suuret kaapeli-tv-operaattorit lopettivat välittämästä asiakkailleen Venäjän ainoata riippumattomana pidettyä TV-kanavaa. Nyt Dozhd-kanavalla on ongelmia jatkaa vuokrasopimustaan.

– Meitä vastaan kohdistetun poliittisen kampanjan takia olemme menettäneet lähes 90 prosenttia yleisöstämme ja siten myös mainostulomme. Pystymme jatkamaan vain katsojien lahjoitusten avulla, kertoi Dozhd TV:n varapäätoimittaja Tihon Dzjadko Yle Uutisille.

Dozhd-kanava tunnetaan sen laajasta Ukraina-uutisoinnistaan. Viimeaikoina myös monet muut riippumattomat viestimet ovat kokeneet kasvavaa painostusta valtion taholta.

Samalla ollaan luomassa uutta, Venäjän julkisuuskuvaa ulkomailla kiillottavaa Venäjä tänään -uutistoimisto, jonka johdossa toimii EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut Dmitri Kiseljov.

Uusi valtiollinen uutistoimisto jatkaa tietotoimisto RIA-Novostin tilalla, jonka lakkauttamisen syynä moni pitää sen liian liberaalia Ukraina-uutisointia. Myös oppositiota tukevia internet-sivuja on alettu sulkea nopealla aikataululla helmikuussa voimaan tulleen lain nojalla.

Pitkän linjan kansalaisaktivisti Aleksei Siminov näkee Ukrainan tilanteen ajavan Venäjää kohti sota-ajan propagandaa ja sensuuria.

– Putinin kannatus on korkeammalla kuin koskaan. Hänen tekonsa Krimillä eivät tunnu huolestuttavan ketään. Kansa on uponnut patrioottiseen propagandaan helposti. Tuntuu, että venäläiset eivät ole oppineet mitään Stalinin ajoista, Siminov sanoi.

Sananvapautta ajavan Glasnostin puolustamisen säätiön johtaja Aleksei Siminov uskoo Venäjän sananvapaustilanteen heikkenevän entisestään:

– Sananvapaudesta ei ole muita todisteita kuin se, että vielä voimme ajoittain kertoa mielipiteistämme, mutta niiden esittäminen julkisuudessa on yhä vaikeampaa.

Erkka Mikkonen, Moskova