Töyhtöhyyppäkin tuli jo

Viime viikon kovat yöpakkaset saivat monet Lapin muuttolinnut ottamaan takapakkia, mutta lauhtunut sää lisää taas liikettä Lapin taivaalla.

luonto
Töyhtöhyyppä
Töyhtöhyyppä.Pirkka Aalto
Töyhtöhyyppä
Kemijärveläistä lintuharrastajaa Pirkka Aaltoa haastattelee Hillevi Antikainen.

Kevään ensimmäiset kaksi töyhtöhyyppää kävivät tunnusteluretkellä Rovaniemen Suutarinkorvan sulan reunalla jo 14.3. Viime päivinä hyyppiä on tullut ryminällä lisää, sillä laji on havaittu ainakin Kittilän lentoasemalla, Ylitornion Kuivakankaalla ja Ylitornion Närkissä.

- Töyhtöhyyppä on kahlaaja ja jos kerran kahlaajia jo näkyy, niin voidaan kyllä puhua keväästä. Yleensä ne ovat viimeisiä tulijoita, kemijärveläinen lintuharrastaja Pirkka Aalto sanoo.

Töyhtöhyypän ääni on kuin puristelisi vauvan vinkulelua. 

Lintuharrastaja Pirkka Aalto

Hauskannimisellä töyhtöhyypällä on myös hauskoja tapoja.

- Esimerkiksi kun se lentää soidinta, niin se on sellaista epämääräisen perhosmaista lepattelua ja siivistä kuuluu kummallinen jumputus. Kaiken lisäksi töyhtöhyypän ääni on kuin puristelisi vauvan vinkulelua. Sympaattinen lintu, Pirkka Aalto kuvailee.

Pulmuset tulevat tällä viikolla

Toistaiseksi pulmusia on näkynyt harvakseltaan Inaria ja Enontekiötä myöten, mutta lähipäivinä niiden vilkkuvat parvet tulevat yleistymään tienvarsilla.

- Pulmuset tuovat kevään autoilijoille. On tyypillinen kevätnäky, että valkoisia hankia vasten lähtee tienposkesta lentoon mustavalkoisia pulmusia. Voisin melkein luvata, että se on tämän viikon juttu. Pirkka Aalto ennustaa.

Pulmuset tuovat kevään autoilijoille.

Lintuharrastaja Pirkka Aalto

Mustarastaista on tehty kymmenkunta havaintoa eri puolilla Lappia aluettamme ja ensimmäisiä vihervarpusia on ilmoiteltu Rovaniemeltä ja Ranualta. Hippiäisiäkin on nähty jo muutamassa paikassa. Mustavariksesta on tehty havaintoja Pellossa jo ennen maaliskuun puoltaväliä ja keväästä kertovat myös Rovaniemellä ja Ylitorniolla vellovat monikymmenpäiset naakkaparvet. Taviokuurnat levittäytyivät Lappiin jo helmi-maaliskuun vaihteessa.

Kansallislintujamme laulujoutsenia on ilmoitettu yli 200 yksilöä eri puolilta Lappia, pohjoisimmat on nähty Inarin Kettukoskella. Rovaniemen Oikaraisessa ja Vikajärvellä ensimmäiset telkkäparit ovat polskineet sulapaikoissa. Myös harmaalokkeja on nähty eri puolilla Rovaniemeä.

Tuoreita tulijoita olivat myös Savukoskella Kemihaarassa muuttaneet kaksi metsähanhea ja Martissa havaittu naaraspukuinen mustaleppälintu, joka on Lapissa harvinainen.

Viikonloppuna havaittiin Meri-Lapin alueella jo sepel- ja uuttukyyhkyjä ja ensimmäinen punarinta, joten uusia muuttolintulajeja saapunee pohjoisemmaksikin aivan lähipäivinä.

Helmipöllö on niin kranttu, ettei koiras ala edes soidinhuutelemaan, jollei ole varmuutta myyristä.

Lintuharrastaja Pirkka Aalto

Munia haudotaan jo

Vaikka maisema on edelleen talvinen, on osalla linnuista jo pesintä menossa. Torniossa on seurailtu erään helmipöllöparin pesimäpuuhia, ja lauantai-iltana pesäpöntössä oli jo seitsemän munaa. Pirkka Aallon mukaan helmipöllön pesintä kertoo siitä, että niillä on myyriä syötäväksi.

- Helmipöllö on niin kranttu, ettei koiras rupea edes soidinhuutelemaan, jollei ole varmuutta myyristä. Huonona myyrävuonna koiras kärvistelee ruuan puutteessa ja on ihan hiljaa. Sitten taas, kun myyriä vilistelee hangella ja hangen alla, koiraat innostuvat soidintamaan ja houkuttelemaan naaraat pesimäpuuhiin. Länsi- ja Etelä-Lapissa helmipöllöt ovatkin nyt hyvin äänessä, Itä-Lapissa on ollut hiljaisempaa, Pirkka Aalto kertoo.

Pöllöjen lisäksi pesintää käynnistävät myös myös kotkat, korpit ja käpylinnut.