Sähköinen hakemus madaltaa sossun kynnystä

Helsinki ottaa käyttöön sähköisen toimeentulotukihakemuksen vuoden loppuun mennessä. Sähköisellä hakemuksella halutaan helpottaa ja nopeuttaa etuuskäsittelijöiden työtä. Sähköisen hakemuksen toivotaan myös tavoittavan asiakkaita, jotka ovat ovat oikeutettuja toimeentulotukeen, mutta eivät ole hakeneet sitä.

Kotimaa
Helsingin kaupungin sosiaaliviraston toimeentulohakemus.
Tiina Jutila / Yle

Sähköisessä toimeentulohakemuksessa asiakas täyttää tiedot esimerkiksi kotikoneellaan ja lähettää hakemuksen eteen päin sosiaalitoimiston järjestelmään. Uutta tapaa testattiin pienimuotoisesti Helsingin Haagan toimipisteessä viime syksynä. Sosiaalityöntekijöiltä ja asiakkailta saatu palaute oli hyvää ja kokeilu jatkuu huhtikuussa.

– Asiakkaat itsessään hakivat toimeentulotukea sähköisesti vielä vähän, mutta nyt me yritämme panostaa siihen kevään aikana, että asiakkaat hakisivat vähän enemmän, kertoo etuuskäsittelijä Anette Kuusela Haagan toimipisteestä.

Sähköisen hakemuksen odotetaan helpottavan etenkin etuuskäsittelijöiden työtä. Kun valtaosa toimeentulohakemuksista saapuu paperisena, täyttävät ne työntekijöiden pöydät hetkessä.

– Tännehän kertyy tällä hetkellä hirveästi paperia. Yritämme helpottaa ja nopeuttaa hakemista ja saada paperittomaksi tämä systeemi, Kuusela sanoo.

Sähköinen hakemus tavoittaa paremmin

Kaksi eri tapaa hakea toimeentulotukea saattaa lisätä toimeentulohakemusten määrää. Helsingissäkin sosiaalitoimiston ovi käy jo nyt entistä rivakampaan tahtiin. Toimeentulotukihakemusten käsittelyajat eivät ole kuitenkaan vielä paukkuneet yli lain salliman rajan. Helmikuussa toimeentulotukihakemus käsiteltiin Helsingissä keskimäärin neljässä päivässä, kun lain sallima yläraja on seitsemän vuorokautta.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa uskotaan, että sähköinen hakemus saavuttaa etenkin ne asiakkaat, joilla on oikeus tukeen, mutta sossun luukulle tuleminen on ollut vaikeaa.

– Uskon, että niiden asiakkaiden määrä kasvaa, jotka oikeasti ovat oikeasti oikeutettuja toimeentulotukeen, kertoo nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Maarit Sulavuori sosiaali- ja terveysvirastosta.

Kynä, paperi ja puhelin säilyvät edelleen

Helsingin tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä kaikki toimeentulotukiasiat käsitellään sähköisesti. Sähköinen toimeentulotukihakemus ei kuitenkaan syrjäytä vanhaa hakemusta; kynä, paperi ja kirjekuori säilyvät sähköisen rinnalla jatkossakin. Asiakkaat voivat hoitaa toimeentulotukiasioita edelleen myös puhelimitse tai käymällä paikan päällä. Sosiaalitoimistoon saapuneet paperiset hakemukset kuitenkin naputetaan kuitenkin saman tien sähköiseen järjestelmään.

Toimeentulotuen sähköinen haku yleistyy myös muualla pääkaupunkiseudulla. Vantaalla toimeentulotukea voi jo hakea verkkopalvelun kautta.

Toimeentulotuen hakemiseen kaavaillaan muutoinkin isoja muutoksia. Toimeentulotukea haetaan tulevaisuudessa sosiaalitoimiston sijaan Kelasta. Hallitus linjasi asiaa taannoisessa kehysriihessä.