1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Uhoamisen seuraus: kuopiolaismies lähtee 240 kilometrin aavikkomaratonille

Saharan autiomaassa juostavaa Maraton des Sables -juoksua on kuvattu maailman kovimmaksi juoksukilpailuksi. Mikä saa kuopiolaisen Jussi Vainionperän osallistumaan satojen kilometrien maratonjuoksuun korventavien helteiden keskelle?

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

– Ehkä se meni vähän uhon ja elvistelyn puolelle ensi alkuun, myöntää kuopiolainen Jussi Vainionperä häntä odottavasta urakasta.

Mies on osallistumassa huhtikuun kuudes päivä Marokossa alkavaan Maraton des Sables -juoksuun, maailman kovimpana juoksukilpailuna pidettyyn tapahtumaan.

– Lähdettiin katsomaan, mistä löytyy se mahdollisimman kova juttu ja sitten valittiin se tippaakaan ajattelematta. Otettiin puolitoista vuotta aikaa valmistautua ja siitä vaan se sitten lähti. Se oli vaan hullu päähänpisto, Vainionperä sanoo.

Maraton des Sables'ssa juostaan kuuden päivän aikana yhteensä noin 240 kilometrin matka. Nesteet tarjotaan matkan varrella, mutta ruoat, vaatteet ja muut varusteet kilpailijoiden on kannettava itse juostessaan.

Ainut, missä voi lämpöisessä harjoitella, on Kuopion uimahalli, kiitos siitä.

Jussi Vainionperä

– Olen laskenut tarkkaan ja kaivellut mahdollisimman vahvalla energiapitoisuudella varustettuja ruokia, esimerkiksi hätämuonapakkauksia.

Pakollisiin varusteisiin kuuluu muun muassa hätäsoihtuja, avaruushuopa hiekkamyrskyjen varalta, vasta-ainetta skorpioninpistoja ja käärmeenpuremia vastaan, aurinkovoidetta, makuupussi ja lamppu yöjuoksua varten.

"Hiekkamyrsky tai 50 astetta lämmintä"

Kovatasoiseen aavikkomaratoniin osallistuu yli tuhat kilpailijaa ympäri maailman. Suomesta mukana on 43-vuotiaan Vainionperän lisäksi muutamia muitakin – "kaikki järjestään vanhoja käpyjä".

Tavalliset kilpailupäivät ovat Maraton des Sables'ssa suunnilleen yhtä pitkiä juoksumatkoiltaan kuin maraton, mutta joukossa on myös 70 kilometrin etappi. Mikä huimassa aavikkomaratonissa on pahinta?

– Olosuhteet luovat suurimman ongelman. Siellä voi olla hiekkamyrsky tai 50 astetta lämmintä. Aion juosta pitkähihaisissa vaatteissa, koska siellä on pirun kuuma ja meikäläinen varmaan kärähtää. Mutta sitten yöllä lämpötila voi laskea alle kymmenenkin asteen, minkä vuoksi minulla on hyvä makuupussi mukana. Yöpyminen tapahtuu beduiiniteltoissa, Jussi Vainionperä kertoo.

Kilpailuun osallistujilta vaaditaan Vainionperän mukaan terveystodistusta. Hän on itse ammatiltaan ensihoitotyön opettaja, ja suhtautuu luottavaisesti siihen, miten järjestäjät ovat huolehtineet kilpailijoiden terveydestä juoksun aikana.

– Helikoptereita liikkuu tarvittaessa, joka juomapisteellä on lääkäreitä ja päivän päättyessä tehdään ihan kunnolliset tarkastukset.

240 kilometrin rankka aavikkojuoksu alkaa kesäkuun kuudes päivä ja kuuden juoksupäivän lomassa on yksi lepopäivä.Kesäkuun 12. päivä maraton päättyy – Vainionperäin sanoin "jonnekin sinne aavikolle, kuuden tunnin automatkan päähän lähimmästä kaupungista".

Kuopion Sahara löytyi uimahallin yläkerrasta

Jussi Vainionperä käviYle Radio Savon haastateltavanahiukan ennen matkaanlähtöä. Valokuvaa varten hän otti shorteissa muutaman juoksuspurtin Kuopion kirpeässä kevätsäässä. Millaiset harjoitteluolosuhteet suomalainen talvi on tarjonnut aavikkomaratonia varten?

Olosuhteet luovat suurimman ongelman. Siellä voi olla hiekkamyrsky tai 50 astetta lämmintä.

Jussi Vainionperä

– Ei siihen (vastaavien olosuhteiden luomiseen) oikeastaan pysty. Ainut, missä voi lämpöisessä harjoitella, on Kuopion uimahalli, kiitos siitä. Siellä hattuhyllyn kuntosalilla on tullut hikoiltua yksi jos toinenkin litra, Vainionperä sanoo.

Pidemmän päälle hän on luonut juoksukuntoa osallistumalla muun muassa maratonkilpailuihin.

– Se on vaan pitkää treeniä jonkun vuoden ajan. Nyt olen treenannut enemmän ja enemmän juoksemista tätä (Maraton des Sables'a) varten. Yleistä kestävyystreeniä.