Kati Hiekkapelto: Suojattomat

Hailuodossa asuvan Kati Hiekkapellon toisen jännitysromaanin keskeisenä asiana ovat huumeet ja niiden ympärille kehittynyt monenlainen laittomuus. Suojattomat on taidolla kirjoitettu jännitysromaani, jota lukiessa myös poliisiin kohdistuvat paineet ymmärtää paremmin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kati Hiekkapelto (Kirjailija)
Kati Hiekkapelto: Suojattomat -kirjan kansi
Otava

Olemme joutuneet jo monta kuukautta seuraamaan mediasta, miten korkea poliisiviranomainen on tutkintavankeudessa. Häntä epäillään vakavista rikoksista, joiden kaikkien etunimikkeenä on määritelmä törkeä. Maailmalla käydään koko ajan sotaa huumeita välittävien ja myyvien sekä eri maiden viranomaisten välillä. Tässä sodassa on kuollut tuhansia ihmisiä parin viime vuoden aikana, puhumattakaan niistä tuhansista ja tuhansista huumeiden käyttäjistä, jotka ovat kuolleet huumeiden käytön takia. Samaan aikaan monissa maissa, myös meillä Suomessa, keskustellaan mietojen huumeiden vapauttamisesta. Näin halutaan vähentää huumeiden ympärillä pyörivää rikollisuutta. Kyseessä ei ole yksiselitteinen ja helppo asia.

Kaikkein suojattomimpia ovat varmasti omasta kotimaastaan pakoon lähteneet.

Juha Pikkarainen

Hailuodossa asuva ja Oulussa vuonna 1970 syntynyt Kati Hiekkapelto julkaisi äsken toisen jännitysromaaninsa, jossa keskeisenä asiana ovat huumeet ja niiden ympärille kehittynyt monenlainen laittomuus. Romaani on nimeltään Suojattomat ja sen on kustantanut Otava. Koulutukseltaan Hiekkapelto on erityisluokanopettaja ja hän on työskennellyt maahanmuuttajien opettajana. Hiekkapelto on myös asunut Serbian unkarilaisalueella. Varmasti osittain sen takia hän on keksinyt romaaniensa päähenkilön Anna Feketen. Hän on reilut kolmikymppinen vanhempi konstaapeli, joka tuli Suomeen Jugoslavian sodan pakolaisena kymmenvuotiaana. Myös hänen veljensä asuu Suomessa mutta paljon hänen sukulaisiaan asuu edelleen Balkanilla.

Oulun näköinen kaupunki

Vaikka romaanissa Suojattomat ei suoraan sanota, on tapahtumapaikkana Oulun-näköinen kaupunki. Huumeongelmat kaupungissa ovat poliisille arkipäivää. Nyt näyttää siltä, että kaupungin huumemarkkinoille on tosissaan tunkeutumassa uusi yrittäjä, kaukoidän islamilaisista maista tulleiden pakolaisten muodostama väkivaltainen ja kovia keinoja käyttävä rikollisjärjestö Black Cobra. Järjestö on rantautunut Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin ja on levittäytymässä nyt Suomen huumemarkkinoille. Maassa jo toimivat rikolliset moottoripyöräjengit ovat saamassa kilpailijan. Onneksi poliisi on asiasta tietoinen ja seuraa tapahtumia.

Pakistanista on vainoa paennut Suomeen nuori Sammy, joka saa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Hän karkaa paperittomana vastaanottokeskuksesta ja suojattomana sortuu huumeisiin, joita hankkii kaikin mahdollisin keinoin. Yksi Subutexin ostopaikoista on lähiössä, missä huumenuori Marko sitä välittää. Sammyn hankintareissu päättyy kuitenkin onnettomasti, kun samassa talossa asuva vanhus tulee valittamaan kovasta metelistä. Huumetokkurassa oleva Marko tönäisee vanhuksen nurin ja tämä lyö päänsä pöydän kulmaan. Hädissään pitää miettiä, mihin hengetön vanhus pannaan? Mutta onneksi on Subutexiä tarjolla ja paljon.

Nuori unkarilainen au pair -tyttö Gabriella ajaa öisellä tiellä vanhuksen yli ja Anna Fekete kieltä osaavana joutuu kuulustelemaan häntä. Gabriella väittää, ettei huomannut myttyä tiellä ennen kuin se oli liian myöhäistä. Poliisit tutkivat kolaripaikkaa ja ovat ymmällä. Mistä vanhus on ollut tulossa, kun jäisellä tiellä ei näy edes jälkiä? Metsästä löytyy verinen tanner ja sieltä erikoinen puukko. Paikalla on tapettu joku mutta missä on ruumis ja kuka hän on?

Yhdistävä elementti on suojattomuus

Kati Hiekkapelto on punonut jännitysromaaniinsa Suojattomat monimutkaisen ja monipolvisen juonen, jonka käänteet panevat lukijan vähän epäilemään, selviääkö kirjailija koukeroistaan? Mutta kyllä hän mielestäni selviää, vaikka vähän mutkia suoristaen. Kirjailija on liittänyt tarinaansa oikeastaan useita eri puolia, joita yhdistää jo kirjan nimessä oleva suojattomuus.

Yksinäiset vanhukset omine ongelmineen ja iloineenkin ovat tänään suojattomia. Vanha ihminen saattaa pelätä omia lapsiaan ja heidän suhtautumistaan, vaikka on itse lapsensa kasvattanut. Arvomaailma on erilainen kuin ennen. Nuori polvi taas on suojaton maailman kovuutta ja houkutuksia vastaan ja houkutukset voivat tulla liian suuriksi. Kaikkein suojattomimpia ovat varmasti omasta kotimaastaan pakoon lähteneet. He ovat kielitaidottomina täysin vastaanottavan maan ihmisten ja viranomaisten armoilla. Pakolaiset ovat myös helppoa saalista rikollisille, jotka haluavat hyötyä heistä, koska edes viranomaiset eivät suojaa heitä.

Romaaninsa päähenkilön Anna Feketen hahmossa Kati Hiekkapelto kuvaa mielestäni hyvin niitä odotuksia ja paineita, joita sekä uusi että vanha kotimaa heille asettaa. Yritä siinä sitten olla viranomainen, joka tehtävänä on valvoa, että laki toteutuu kaikille. Suojattomat on taidolla kirjoitettu jännitysromaani, jota lukiessa myös poliisiin kohdistuvat paineet ymmärtää paremmin.