1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sosiaalisesta mediasta tuli päihde – jo pikkulapset raivoavat vieroitusoireissaan

Sosiaalinen media täyttää päihteen kriteerit. Se aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita, jatkuvassa käytössä myös fyysistä haittaa. Ehkäisevä päihdetyö pyrkii löytämään somesta myös hyviä puolia, koska se on tällä hetkellä nuorten käytetyin päihde.

Kuva: Yle

Sosiaalinen media on päässyt omaksi päihderyhmäkseen lasten ja nuorten ehkäisevässä päihdetyössä Kotkassa.

– Tutkimusten mukaan se aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita, minkä vuoksi se on otettu mukaan, kertoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Minna Keveri Kotkan terveydenedistämisyksiköstä.

Sosiaalisella media on oma huoneensa kaikille Kotkan kuudesluokkalaisille tarkoitetussa ehkäisevän päihdetyön tapahtumassa. Omat huoneensa ovat saaneet myös tupakka, energiajuomat ja nuuska sekä alkoholi ja kannabis.

– Sosiaalinen media ei tietenkään tuhoa maksaa ja aivoja sillä tavalla kuin perinteiset päihteet. Fyysisiäkin oireita tulee, jos lapsi on yötäpäivää somessa. Ergonomia kärsii, ja tekee se aivoillekin hallaa. Kaikki kaventuu. Se on kuin vankila, Keveri toteaa.

Myös hyviä puolia

Kotkan ennaltaehkäisevässä päihdetyössä on nähty pieniäkin lapsia, jotka saavat vieroitusoireita kun tabletti tai älypuhelin otetaan pois. Pikkulapset katselevat paljon esimerkiksi videoita YouTubesta.

– Tulee itkuraivokohtauksia, huudetaan ja itketään maassa. Isommat lapset eivät itke, mutta paiskovat ovia ja totaalisesti romahtavat, jos laite otetaan pois tai käsketään pois Facebookista. Ikään kuin elämä kaatuisi siihen. He eivät pysty hallitsemaan tunteitaan.

Sosiaalisesta mediasta on Keverin mukaan haitoistaan huolimatta tullut nuorten yleisin "päihde". Tämän vuoksi Kotkassa pyritään löytämään siitä myös hyviä puolia.

Tulee itkuraivokohtauksia, huudetaan ja itketään maassa. Isommat lapset eivät itke, mutta paiskovat ovia ja totaalisesti romahtavat, jos laite otetaan pois tai käsketään pois Facebookista.

Minna Keveri

– Se on tullut jäädäkseen emmekä me vanhukset saa kitkettyä sitä pois. Tulevaisuudessa kaikki opiskelu tapahtuu varmasti netissä ja tietokoneella. Sosiaalista mediaa voi käyttää tiedonlähteenäkin. Aikuisten on osattava suhtautua tähän oikein.

Lautapelit voi korvata

Keverin mukaan perhe voisi ottaa pelimaailman ja sosiaalisen median osaksi arkeaan.

– Ennen pelattiin lautapelejä. Nyt ehkä mennään kohti sitä, että yhdessäolo on virtuaalista. Se on kuitenkin tärkeää, että perhe on silti fyysisesti yhdessä eikä lapsi pelaa koko ajan yksin.

Tärkeintä on pitää kiinni pelien ja palveluiden ikärajoista sekä siitä, ettei koneella istuta jatkuvasti.

– Kun kello on 22, niin sanotaan lapselle että nyt on aika mennä nukkumaan. Ruoka syödään ruokapöydässä, ei pelikonsolin ääressä. Jos lapsi alkaa reagoida näihin kehotuksiin, niin se alkaa olla riippuvuutta.