1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Päätoimittajalta: Räätälöinti on keino nostaa uutispalvelun arvoa

Uutisvahti-älypuhelinsovellus on saanut poikkeuksellisen innostuneen vastaanoton, kirjoittaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Kuva: Kimmo Räisänen / Yle

Uutisjournalismin tulevaisuus on synkkä ja myrskyisä. Paperinen sanomalehti lähestyy lopullista kuolemaansa. Televisiouutisten yleisö vanhenee.

Uhkakuvia riittää, kun toimittajat pohtivat ennen-niin-vakaan oman alansa näkymiä. Keskustelusta kuultaa läpi huoli siitä, että maailma muuttuu ja uutinen ei mene vanhassa muodossa kaupaksi.

Mutta miksi murehtia paperinipun tai kodinkoneen kohtalon puolesta? Journalismi on tärkeää, sama mistä sitä kulutetaan. Uutisia ei ole luettu koskaan enempää kuin nyt, vastaavat optimistit.

Paljon vakavampi ongelma on, jos nuorempi sukupolvi jättäytyy kokonaan yhteisen tietovirran ja keskustelun ulkopuolelle. Silloin puhutaan yhteiskunnan ja myös kansanvallan kannalta olennaisesta kysymyksestä. Mikä meitä suomalaisia yhdistää, jos emme tunne omaa pääministeriä tai presidenttiä nimeltä? Miten demokratia toimii, jos äänestettävistä asioista ei ole mitään käsitystä?

Päivittely ei kuitenkaan johda mihinkään. Tärkeämpää on löytää ratkaisu ydinongelmaan, joka on perinteisen uutistarjonnan arvon väheneminen käyttäjilleen.

Yle Uutiset Uutisvahti on yrityksemme vastata siihen, miten uutisen arvoa käyttäjälle kasvatetaan.

Atte Jääskeläinen

Ajan tasalla pysyminen on nykyisin helpompaa kuin koskaan ennen. Kaverit kertovat minulle tärkeät asiat, joko työpaikalla tai Facebookissa. Uutisia ei enää kuluteta varta vasten, päivittäisenä rutiinina, samaan tapaan kuin 1970-luvulla.

Nykyisessä tavassa tarjota uutisia on jotain, joka karkottaa nuoria. Sirpaleina raportoitavaan virtaan on vaikea hypätä mukaan kesken kaiken. Jotain kertoo se, että nuoret lukevat verkossa nimenomaan pitkiä artikkeleita. Niissä on tilaa kertoa myös taustat ja piirtää koko kuva.

**Ilkeätä tunnustaa, mutta **uutisten seuraaminen on aina ollut monille rituaali. Välttämätön osa hyvän kansalaisen elämää. Tämä on nyt muuttunut.

Uskon, että journalismi on yhteiskunnallemme arvokasta. Journalismi kuitenkin vaikuttaa elämäämme vain, jos sitä kulutetaan. Entinen pomoni sanoi aikoinaan, että vain tehdyt jutut lasketaan. Silloin jokaisella tehdyllä jutulla oli merkitystä. Nykyisin voisi sanoa, että vain katsotut, kuunnellut tai luetut jutut lasketaan. On kyettävä löytämään tapoja, joilla journalismia edelleen kulutetaan. Ainoa kestävä tie on se, että journalismin arvo käyttäjilleen kasvaa.

Julkinen palvelu on perustettu tarjoamaan hyvää sisältöä kaikille yhtäläisin ehdoin. Journalismissa tämä on tarkoittanut miljoonille ihmisille tarjottavaa yhteistä uutisvirtaa radiossa ja televisiossa. Verkossa tilanne on jo nyt toisin: vain luetut jutut vaikuttavat.

Tiedot käyttäjän omasta kiinnostuksesta yhdistetään kahteen muuhun uutisen tärkeyttä mittaavaan tekijään: muiden käyttäjien valintoihin ja toimituksen päätöksiin.

Atte Jääskeläinen

**Yle julkaisi runsas kuukausi sitten **merkittävän uuden avauksen tähän uuteen maailmaan: Yle Uutiset Uutisvahdin. Tänään se julkaistiin myös Windows Phonelle. Tästä päivästä alkaen se on saatavilla kaikkiin kolmeen eniten käytettyyn älypuhelinjärjestelmään, eli Nokian Lumioiden lisäksi Apple- ja Android-puhelimiin.

Yle Uutiset Uutisvahti on yrityksemme vastata siihen, miten uutisen arvoa käyttäjälle kasvatetaan. Se tarkoittaa henkilökohtaista räätälöintiä kaikille tarjottavan yhteisen palvelun rinnalla.

Uutisvahdissa käyttäjä tekee itse valintoja, joilla hän kertoo, mistä on kiinnostunut. Sen lisäksi vahti oppii, mistä käyttäjä on kiinnostunut.

Merkittävää ja ainakin vielä jopa koko maailmassa ainutlaatuista on se, että vahti yhdistää tiedot käyttäjän omasta kiinnostuksesta kahteen muuhun uutisen tärkeyttä mittaavaan tekijään: muiden käyttäjien valintoihin ja toimituksen päätöksiin. Uutisvahdissa on aina mukana myös mahdollisuus, että toimitus päättää, että tämä on uutinen, joka kaikkien tulee tietää. Ydinvoimalaonnettomuus. Myrskyn uhka. Hyökkäys Ukrainaan. Kyseessä on henki ja terveys, tai koko kansakunnan pysäyttävä tieto.

Uutisvahti on saanut poikkeuksellisen innostuneen vastaanoton. Maailmassa ei ole monta uutissovellusta, joka on saanut käyttäjiltään yhtä hyvät arviot. Google Playssä maanantaiaamuna 587 arvioijasta 249 on antanut täydet viisi tähteä ja 220 neljä tähteä. Nimimerkki "Makea uutispalvelu" kirjoittaa: "Tällaista sulavuutta on tottunut odottamaan muodikkailta suuren maailman startupeilta, ei kansallisilta yleisradioyhtiöiltä."

Palaute kannustaa jatkamaan valitsemallamme tiellä.

Atte Jääskeläinen
Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja ja Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja