Hyppää sisältöön

Sähköpaperi rynnistää pian koteihin

Ensimmäinen kotikäyttöön sopiva suomalainen sähköpaperilaite saattaa valmistua ensi vuonna. LG on ilmoittanut tuovansa ensimmäisen sähköpaperilaitteen Euroopan markkinoille ensi kuussa. Sähköpaperi on ohut ja taipuisa muovinäyttö, jossa ei ole taustavaloa kuten tableteissa. Sitä voidaan hyödyntää muun muassa taulutelevisioissa, älypuhelimissa ja pakkausmateriaalina.

Sähköpaperi taipuu.

Se tuntuu muovitaskulta ja näyttää paperiarkilta. Sähköpaperilla ei silti ole oikeastaan mitään tekemistä paperin kanssa. Ellei laske sitä, että siltä voi lukea tekstiä ja katsella kuvia.

Tällä hetkellä se on kuusi milliä paksu ja muistuttaa vielä hieman enemmän tablettia kuin paperia. Suomalaisen Leia Median kehittämän sähköpaperin on kuitenkin tarkoitus olla valmiina vain kahden millin paksuinen, taipuisa ja mahdollisimman paperin kaltainen. Se lataa aurinkoenergialla. Kun sitä ei enää voi käyttää, sen voisi hävittää polttamalla.

Sähköpaperi tulee muuttamaan maailmaa, sanoo Leia Mediassa sähköpapereita työkseen pyörittelevä Janne Kaijärvi.

- Jos nykyään kävelet joka aamu postilaatikolle hakemaan lehden, veikkaan, että kymmenen vuoden päästä et enää tee sitä. Useimmat meistä ovat varmasti jo törmänneet sähköpaperiin päivittäistavarakaupoissa. On jo kauppoja, jotka ovat korvanneet hintalaput sähköpaperilla.

Tulevaisuuden televisio isketään nastalla seinään

Sähköpaperia käytetään myös pakkaus- ja kuljetusalalla sekä e-kirjoissa. Kaijärven mukaan sanomalehden jälkeen seuraava sovelluskohde on televisio.

- Kun kuvanlaatu saadaan riittävän hyväksi, kaikki ymmärtävät, mikä etu siinä on, että 50-tuumaisen television saa nastalla seinään. Muutot ovat ainakin vähän yksinkertaisempia.

Kaijärvi visioi sähköpaperista myös tulevaisuuden rakennusmateriaalia.

- Keskustelemme yhden rakennusliikkeen kanssa, joka miettii, että sähköpaperi integroitaisiin koteihin niin, että siellä olisi jo valmiina kanava, jota pitkin voisi hankkia sisältöä, jota itse haluaa, kun sinne muuttaa sisään.

Sähköpaperi on pitkään jäänyt tablettien jalkoihin, mutta isotkin valmistajat ovat pikkuhiljaa heränneet sen mahdollisuuksiin. Esimerkiksi LG on ilmoittanut tuovansa markkinoille taipuisan sähköpaperilaitteen jo ensi kuussa. Kaijärvi ennustaa sähköpaperin korvaavan virtasyöpöt lcd-näytöt kokonaan hyvin nopeassa aikataulussa.

- Isot tv-valmistajat ovat investoineet paljon muovinäyttöteknologian tutkimiseen ja prototyyppeihin. Tabletit tulevat pitkällä aikavälillä häviämään.

Yle Turun Radiossa kuullaan uudesta tekniikasta kertova radiosarja. Ensimmäisessä osassa käsitellään sähköpaperia. Lähetystä voi kuunnella tiistaisin kello 11.10 osoitteesta yle.fi/turku

.
.