Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan kansanedustajien odotukset Kuutostien rahoituksen suhteen ovat korkealla

Hallitus on aloittanut maanantaina Säätytalossa kaksi päivää kestävän neuvottelun julkisen talouden tuloista ja menoista seuraaville neljälle vuodelle. Etelä-Karjalan kansanedustajat odottavat kehysriihestä konkreettisia päätöksiä työllisyyden parantamiseksi ja työnteon kannustavuuden lisäämiseksi.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Etelä-Karjalan alueen kansanedustajat ovat lähes yhtä mieltä siitä, että kehysriihessä tulisi saada aikaan konkreettisia päätöksiä, joilla Suomen taloutta saadaan parannettua ja velankasvu taitettua. Tärkeänä pidetään myös sote-ratkaisua, jota pitää viedä kehysriihessä eteenpäin.

Konkreettisia päätöksiä odotetaan myös työllisyyden parantamisen suhteen.

Pienten ja keskisuurten yritysten rahoitukseen tarvitaan valtion rahaa

Jukka Kärnä

– Talouskasvu jo kolmatta vuotta ihan pohjilla.  Eteenkin pienten ja keskisuurten yritysten rahoitukseen tarvitaan valtion rahaa, penää Jukka Kärnä (sd.).

– Suomen suunta on käännettävä työn ja kasvun linjalle muun muassa yrittäjyyttä edistämällä ja sijoittamalla uusiutuvaan energiaan. Vain työtä lisäämällä velkaantuminen taittuu, sanoo kansanedustaja Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Tiilikaisen lisäksi myös keskustan  Ari Torniainen odottaa päätöksiä kotimaisen uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.

Pienituloisille ei haluta lisää veroja

Kokoomuksen Jukka Kopra uskoo, että kehysriiressä on tulossa rankkoja säästöjä, mutta niiden avulla luodaan edellytyksiä talouden saamiseksi takaisin nousu-uralle.

Vain työtä lisäämällä velkaantuminen taittuu

Kimmo Tiilikainen

Kopra ei odota kovia veronkorotuksia haittaveroja lukuun ottamatta. Esimerkiksi tupakkaveroa hän pitää sellaisena, joka voisi nousta rajustikin. Ruoan ja lääkkeiden verotuksen kiristämistä vastustaa myös Kimmo Tiilikainen (kesk.)

Säästöjä ja rakenteellisia muutoksia tehtäessä sosiaalidemokraattien Anneli Kiljunen ei halua pienituloisia ratkaisujen maksumiehiksi. Hyvätuloisten verotusta hän olisi valmis kiristämään, mutta sosiaalietuuksia ei saa pienentää. Myöskään arvonlisäveroja ei saa nostaa suoraan. Anneli Kiljusen kanssa samalla linjalla on puoluetoveri Suna Kymäläinen. Kymäläinen vastustaa indeksien jäädytyksiä sosiaaliturvaan tai eläkkeisiin.

Sote-uudistusta eteenpäin kehysriihessä

Myös sote-uudistus mainitaan kehysriihen merkittävänä osana niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin. Anneli Kiljusen (sd.) mielestä asiaa tulee viedä kehysriihessä eteenpäin vahvalla ja oikeudenmukaisella otteella.

Perussuomalaisilla odotukset kehysriihen suhteen poikkeavat linjasta. Reijo Tossavainen odottaa kehysriihestä perussuomalaisten omia säästöehdotuksia, joista yksi on kehitysavun leikkaaminen jopa puoleen nykyisestä.

Ykköstavoitteena rahoitus Kuutostielle

Etelä-Karjalan osalta kehysriihen tärkeimpänä kysymyksenä alueen kansanedustajat pitävät ehdottomasti Kuutostien parantamista Luumäen Taavetin ja Lappeenrannan välillä. Maakunnan kansanedustajat ovat tehneet töitä parannushankkeen rahoituksen varmistamiseksi ja odotukset ovat korkealla sen suhteen, että hallitus päättää käynnistää valtatie 6:n kunnostamisen ensi vuonna.

Kuutostien parantaminen on ainoa hallituksen liikennepoliittisen selonteon hanke, joka ei ole vielä lähtenyt liikkeelle

Anneli Kiljunen

– Valtatie 6:n suhteen olen tehnyt paljon töitä, kuten kaikki maakuntamme kansanedustajat, ja odotukset ovat sen suhteen korkealla, vastaa kansanedustajakyselyyn Jukka Kopra (kok.).

– Kuutostien parantaminen on ainoa hallituksen liikennepoliittisen selonteon hanke, joka ei ole vielä lähtenyt liikkeelle, perustelee Anneli Kiljunen (sd.).

Lisäksi kansanedustajien vastauksissa nousevat Etelä-Karjalan kannalta tärkeiksi kohteiksi Luumäki-Imatran kaksoisraiteen jatkovalmistelu, rajaliikenteen joustavoittaminen edelleen sekä lentokenttäratkaisu

Etelä-Karjalan osalta merkittävimmän ratkaisut ovat sote-uudistus, valtionosuusjärjestelmän uudistus, valtatie 6:n parantaminen ja lentokenttäratkaisu.