1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tallinnan pormestari Savisaar uudessa skandaalissa

Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren Moskovassa viime viikolla pitämä puhe kuohuttaa Virossa. Puheessa Savisaar sanoi muun muassa ettei neuvostomiehitys vaikuttanut Viron väestöön niin rankasti kuin Andrus Ansipin hallituksen toimet.

Ulkomaat

Viron Keskustan puheenjohtajalta Edgar Savisaarelta on totuttu odottamaan huomiotaherättäviä tempauksia. Muun muassa viimesyksyisten kunnallisvaalien alla Savisaar järjesti Tallinnassa tapahtumasarjan, jossa poltettiin surutta kuntalaisten rahaa keskustan vaalimenestyksen takaamiseksi.

Tuoreinta skandaalia pidetään kuitenkin poikkeuksellisen vakavana virolaisten kokemien kärsimysten loukkauksena. Tallinnan kaupunginvaltuuston opposition mielestä Savisaaren olisi jätettävä tehtävänsä.

Edgar Savisaar piti viime viikolla Moskovassa hyvin venäläismielisen puheen. Savisaaren mukaan toinen maailmansota ja sen seuraukset kuten Viron neuvostomiehitys, eivät vaikuttaneet niin rankasti Viron väestöön, kuin ovat vaikuttaneet maan entisen pääministerin Andrus Ansipin oikeisto-liberaalin hallituksen toimintavuodet.

20 vuoden aikana Viro on menettänyt suuren osan kansalaisistaan. Savisaaren mukaan nykyiset olot ovat sellaiset, että Viro jatkaa työkykyisen kansanosan menettämistä.

Virossa on nyt suututtu siitä, että Tallinnan pormestari ottaa nykypäivän vertailukohdaksi sodanaikaisen ja miehitetyn Viron, jonka rajat olivat tiukasti kiinni. Kansa ei voinut lähteä etsimään ainakaan lännestä parempia elinoloja.

Saapuessaan Moskovasta Savisaar joutui toimittajien piirittämäksi. Pormestari teki pahan virheen kieltäessään vertailleensa Moskovassa virolaisväestön kehitystä eri yhteiskuntajärjestelmissä.

Valheesta kiinni jäänyt Savisaar menetti lopulta maltinsa kameroiden edessä.

Tiistaina Tallinnan valtuustossa pohditaan opposition johdolla Savisaaren sopivutta Viron pääkaupungin pormestariksi.

Savisaar on ollut jo pitkään täydellisessä välirikossa Viron oikeistohallituksen kanssa. Viron suosituin puolue Keskusta porskuttaa pitkälle juuri Viron venäjänkielisten äänillä. Tallinnan pormestaria on nimitelty muun muassa johtavaksi Kremlin äänitorveksi Virossa.

Tähän mennessä Savisaar on pystynyt selviämään lukuisista aiheuttamistaan skandaaleista ehjin nahoin.

Risto Vuorinen, Tallinna

Lue seuraavaksi