1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lukijoiden kanssa syntynyttä

"Mitä Venäjä oikeastaan tavoittelee?"

A2-illan tekijätiimi kysyi avoimessa toimituskokouksessa katsojien ideoita Venäjä-iltaan. Kahden tunnin suoralta lähetykseltä toivotaan käytännönläheistä pureutumista siihen, mitä Venäjä todella on nyt ja tulevaisuudessa.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
Avoin toimituskokous
A2-illan tekijät Pasi Toivonen, Salla Paajanen ja Kati Leskinen saivat avoimesta toimituskokouksesta hyviä ideoita Venäjä-iltaan.Reeta Kivihalme, Yle

Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illan avoin toimituskokous keräsi Ylen sivuille aamupäivällä asiallisen keskustelupoppoon. Chatkommenteissa toivottiin suoralta lähetykseltä kiihkotonta ja moninäkökulmaista keskustelua.

Katsojat toivovat, että Venäjän suhteissa katse suunnattaisiin eteenpäin. Esimerkiksi** Esa S. **haluaisi tietää, millaista on Suomen ja Venäjän rinnakkainelo viiden vuoden päästä.

- Kumpi ostaa maata ja kumman puolelta? Mitä on matkailussa yhteistyö, entä busineksessa - tuleeko venäläisten terveysmatkailusta kupla vai kultaa? Kannattaako venäjää juuri nyt opiskella vai ei?

Keskustelijoita puhutti taloussuhteet, joiden hoitamisessa huomaa myös suomalaisen ja venäläisen kulttuurin erot.

Venäjä on bisnestä, puolustusta ja informaatiosotaa

- Bisnes venäläisten kanssa on todella mielenkiintoista, heillä on jollakin tavalla laajempi näkemys kaupankäynnin asioista ja he osaavat sisällyttää taloudellisiin keskusteluihin myös kulturelleja yksityiskohtia. Esimerkiksi kaupallisissa neuvotteluissa voidaan käydä aiheeseen liittyvissä museoissa, kertoo logistiikka-alan työntekijä Tarja T. Lappeenrannasta. Hän kertoi olevansa työnsä puolesta päivittäin tekemisissä venäläisten kanssa.

Tarjan mukaan Imatran ja Lappeenrannan taloutta on kehitetty pitkälti myös venäläisten ostovoiman varaan. Hän toivookin, että studioon saataisiin paikallista väriä kertomaan tapahtumista arjen esimerkein. Arkista keskustelulinjaa puoltaa myös KysymysErkki.

- Keskustelu pitäisi pitää mahdollisimman käytännönläheisenä - mitä toimia ja miten vaikuttaa kansalaisiin. Ei mitään korkealentoista politiikkaa, joka ei tarkoita katselijoille mitään!

Chattaajat haluavat, että lähetyksessä avataan myös Venäjän perusluonnetta.

- Eniten kiinnostaisi analyysi siitä, mitä Venäjä oikeastaan tavoittelee, mikä on sen johtoajatus ja pyrkimys. Ja mitä nämä sitten tarkoittavat Suomen kannalta, lataa nimimerkki Eko.

Katsojat penäävät lähetykseltä tuoreita näkökulmia ja uusia ratkaisuehdotuksia.

- Olisi hyvä tuoda keskusteluun vaihtoehtoisia tapoja järjestää Suomen ja Venäjän suhteet. Nykytilan, eli EU-mallin vaihtoehdoksi voisi kertoa, miksi olisi ehkä parempi hoitaa naapurisuhteet kahdenvälisesti, kirjoittaa JJ.

Inspector Outi puolestaan haastaa A2-illan keskustelemaan länsimedian Venäjä-uutisoinnista. Hänen mielestään sekä itä että länsi ovat molemmat sortuneet propagandaan ja mustavalkoiseen uutisointiin.

- Emme voi puuttua Venäjän median asioihin, mutta lännessä voisimme vaatia monipuolisempaa analyysiä. Nyt meidänkin mediassa on nähty vain Venäjä pahana, mutta USA:lla, Natolla, EU:lla ja IMF:llä on ollut näppinsä pelissä pitkään.

Johan Bäckman vai ei?

Keskustelijat jakaantuivat sen suhteen, pitäisikö studiossa olla keskustelemassa myös kohudosentti Johan Bäckman.

- Älkää pelätkö räväkkää suorasanaista keskustelua tyyliin Johan Bäckman, kirjoittaa** Kamina.**

- Johan Bäckmanillla ei ole mitään asiallista annettavaa. Miksi tuhlata ohjelma-aikaa tähän? kysyy puolestaan Olli V.

Keskustelijat esittivät toimitukselle useita kiinnostavia vierasehdotuksia - iso osa on uusia nimiä, joista ei ole aiemmin kuultu Suomen valtamediassa. A2-illan tiimi kiittää, kumartaa ja laittaa puhelinlangat laulamaan!

Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-ilta tiistaina 15.4. klo 21 TV2:lla.

Lue seuraavaksi