1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Metsämarjojen vienti Suomesta ulkomaille kiihtyy

Viime vuonna marjoja vietiin Suomesta ulkomaille ennätysmäärin. Yhteensä metsämarjoja lähti maailmalle pakastettuina ja tuoreina lähes kymmenen miljoonaa kiloa.

marjat
Lapsi poimii puolukoita koriin.
Arja Lento / Yle

Metsämarjoja viedään Suomesta ulkomaille yhä enenevissä määrin. Vientimäärä on kasvanut kaupallisen poiminnan tehostumisen vuoksi. Vime vuonna marjaviennin kokonaisarvo oli lähes 26 miljoonaa euroa.

Puolukkaa vietiin viime vuonna pakastettuna lähes viisi miljoonaa kiloa ja mustikkaa hieman yli kolme miljoonaa kiloa, kerrotaan Arktiset Aromit ry:stä. Mustikan tärkein vientimaa on Kiina. Puolukkaa menee ennen kaikkea Ruotsiin, Itävaltaan ja Saksaan.

Suomalaisia metsämarjoja viedään pariinkymmeneen eri maahan. Aasian maat ovat kasvattaneet viime vuosina osuuttaan marjanostajina.

Marjojen viennin osalta voidaan tarkemmin saada tietoa vain pakastettuina ja tuoreina sellaisenaan viedyistä tuotteista. Mutta myös pidemmälle jalostettujen elintarvikkeiden, kuten marjajauheiden, kuivattujen marjojen, marjamehujen ja alkoholivalmisteiden, marjoja sisältävien makeisten ja kosmetiikkatuotteiden vienti on vähitellen kasvanut.

Lue seuraavaksi