Oululaisyrityksen osaamisella suojataan valtioiden kyberturvallisuutta

Oululaista osaamista viedään maailmalle suojaamaan valtioiden kyberturvallisuutta. Kyberuhkien torjunnalla valtiot pyrkivät turvaamaan muun muassa rahaliikenteen, sähkön ja yritysten tietojärjestelmien toiminnan rikollisia verkkohyökkäyksiä vastaan.

Kotimaa
Tietoliikennejohtoja.
Yle

Oululaisyritys Codenomiconin valttina ovat tietoturvahyökkäysten tilannekarttaohjelmat ja tuntemattomien ohjelmistoaukkojen löytäminen ennakkoon.

- Valtiot ovat heränneet siihen, että niiden täytyy suojella omia kriittisiä infrastruktuurejaan kuten puhelin- tai energiaverkkoja. Kyberturvallisuustoimijan tehtävä on tietää, mitä valtion sisällä tapahtuu tietoturvamielessä ja hälyttää organisaatioita tai yrityksiä toimintaan, kertoo teknologiajohtaja Rauli Kaksonen tietoturvayritys Codenomiconista.

Valtioiden lisäksi oululaisyrityksen asiakkaina on suuria ohjelmistotaloja maailmalta. Codenomiconin työntekijöiden täytyy olla askeleen edellä maailman huippuhakkereista.

- Kyllä, juuri näin. Me luomme niin hyvät palvelut ja työkalut, että asiakkaamme voivat testata tietoturvaansa ilman, että he itse ovat aivan terävintä kärkeä tietoturvassa.

Valtiot ovat heränneet siihen, että niiden täytyy suojella omia puhelin- tai energiaverkkojaan.

Rauli Kaksonen

Codenomiconin tarina alkoi vuosituhannen vaihteessa Oulun yliopiston ja VTT:n tutkimusprojektina.

- Silloin huomattiin, että ohjelmistoissa on runsaasti tietoturva-aukkoja. Ajattelimme, että erityisellä testauksella niitä voitaisiin vähentää. Projektin tulokset olivat hyviä, joten perustimme yrityksen kaupallistamaan tuotteita, Kaksonen muistelee yrityksen alkuvaiheita.

Toimipisteitä Oulusta Piilaaksoon

Codenomicon lähti liikkeelle juuri oikeaan aikaan.

- Tietoturva oli nouseva ilmiö ja saimme hyvän etumatkan myöhemmin tulleisiin kilpailijoihin nähden, Kaksonen toteaa.

Tällä hetkellä Codenomicon työllistää kaikkiaan satakunta ihmistä, joista 60 tekee töitä Oulussa. Toimipisteitä on eri puolilla maailmaa, muun muassa Piilaaksossa Yhdysvalloissa.

-Viimeisen neljän vuoden aikana olemme kasvaneet noin 200 prosenttia, hyvin pienestä vuonna 2001 lähdettiin.

Tietoturvaa tarvitaan yhä enemmän

Tietoturvayritysten tulevaisuuskin näyttää lupaavalta, sillä jatkossa jopa kodinkoneet jääkaapeista lähtien toimivat verkon välityksellä.

- Tämä on tietenkin hyvä meille, sillä asiakkaiden määrä kasvaa, Kaksonen myhäilee.