1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäänsahaukset on aloitettu Lapissa

Lapissa on aloitettu jäänsahaukset ehkäisemään tulvapatojen syntyä. Lauhan talven jälkeen jäänsahaukselle on tarvetta vain maakunnnan eteläosassa sijaitsevilla joilla. Kevääntuloa maan pohjoisosiin enteilevä urakka alkoi maanantaina Simojoelta.

Maanantaina jäätä sahattiin Simojoella. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Sahauskone hyrskyttää pitkiä railoja Simojokeen, joka on vielä tukevasti jäässä. Simojoella jäätä on vielä noin metri tulvapatojen kannalta herkillä alueilla, kun samaan aikaan hieman alempana sijaitseva koskipaikka huilaa jo sulana.

– Simojoella on tämän vuoden mittausten vahvimmat jäät. Täältä löytyi tänäkin aamuna heti metri. Torniossa Hellälän virallisessa mittauspisteessä jään paksuus on 80 - 85 senttiä, kertoo hankinta-alueen esimies Timo Tauriainen Lapin Ely-keskuksesta.

Sahausten tehoon luotetaan Sahauspaikoilla ei ole päässyt tapahtumaan isompia vahinkoja.

Talvi on ollut pohjoisessakin leuto, mutta ylempänä Lapissa lumipeite on estänyt yhtä vahvan jääkannen muodostumisen. Tästä syystä jäänsahauksille Ounasjoella ja Ivalojoella ei ole nyt tarvetta.

Vaikka jäätä sahataan tänä keväänä tavanomaista vähemmän, Lapin ELY-keskuksessa luotetaan sahausten tehoon.

– Siitä ei ole tieteellistä näyttöä. Niitä on kuitenkin sahattu yli 20 vuotta ja sahauspaikoilla ei ole päässyt tapahtumaan isompia vahinkoja, Tauriainen sanoo.

Tulvista ei vielä sanota "juuta eikä jaata"

Jääpatojen synnylle kiperimmät paikat ovat hyvin tiedossa, mutta Lapin suurten jokien kevättulviin vaikuttaa vielä moni muukin asia. Tästä syystä kokenut tulvapäivystäjä ei lähde arviomaan vielä mitenkään tulevan kevään tulvia.

– En ennusta vielä mitään. Nyt on maaliskuun loppu eikä arvaa sanoa juuta eikä jaata, Tauriainen tuumaa.