1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äidit nyysivät tavaraa synnytyssairaalasta: "Television kaukosäätimetkin lähtevät"

Vauvanvaatteita, peittoja ja hoitotarvikkeita katoaa jatkuvasti synnytyssairaaloista kotiutuvien äitien laukkujen uumeniin. Jotkut äidit varastavat osastolta kaiken, mikä irti lähtee.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Vauvan hoitotarvikkeiden katoaminen kotiutuvien äitien matkaan on synnytyssairaaloissa arkipäivää. Ilmiö on tuttu esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa.

– Meiltä katoaa paljon vauvanvaatteita. Yritämme hankkia mahdollisimman rumia vaatteita, värejä jotka eivät miellytä. Ennen vaatteet olivat ruman keltaisia, nyt luonnonvalkoisia, kertoo osastonhoitaja Reija Mylläri synnyttäneiden vuodeosastolta.

Vaatteet kelpaavat, vaikka niissä lukee isolla sairaalan nimi. Myös vaippoja katoaa jonkin verran. Varastelun vuoksi äidit eivät saa enää omiin huoneisiinsa lainaksi kuumemittareita.

– Yhdessä vaiheessa laitoimme kuumemittarit henkilökohtaisiin hoitolaatikoihin. Kahdessa viikossa kaikki mittarit olivat kadonneet, Mylläri toteaa.

Toisen perheen kuohuviinitkin vietiin

Sama ilmiö on havaittu myös muissa synnytyssairaaloissa. Helsingin Kätilöopiston sairaalasta katoaa vaippojen ja vaatteiden lisäksi muun muassa rintakumeja ja tuttipulloja.

– Untuvapeitot ovat olleet hyvin suosittuja. Äidit laittavat ne laukun pohjalle kotiin lähtiessään, kertoo osastonhoitaja Kaisa Honkanen Kätilöopiston sairaalasta.

Kun vauvojen myssyt jäivät jatkuvasti sille tielleen, sairaala päätti luopua niistä kokonaan. Nyt vauvat saavat päähänsä sideharson, joka toimii kertakäyttöisenä myssynä.

Kerran perhe tuli synnyttämään ja heillä oli mukanaan kuohuviinipullo, jonka he laittoivat jääkaappiin. Pullo löytyi toisen äidin yöpöydältä. Selitys oli, että he luulivat sairaalan tarjoavan kaikille kuohuviinit.

Kaisa Honkanen

Äideille kelpaa myös isompi tavara. Aina sen ei tarvitse liittyä vauvanhoitoon lainkaan.

– Verenpainemittareita on kadonnut, samoin yksi vauvan puntari ja lypsykone. Kerran perhe tuli synnyttämään ja heillä oli mukanaan kuohuviinipullo, jonka he laittoivat jääkaappiin. Pullo löytyi toisen äidin yöpöydältä. Selitys oli, että he luulivat sairaalan tarjoavan kaikille kuohuviinit.

Hävikkiä vaikea arvioida

Tavarat salakuljetetaan ison kassin pohjalla ulos. Niiden jäljittäminen on vaikeaa. Kotkassa on päädytty antamaan rintakumit äideille mukaan.

– Uusi rintakumi maksaa suunnilleen saman verran kuin kumin huolto, Reija Mylläri sanoo.

Hävikin määrää on vaikea arvioida, koska se on pientä ja jatkuvaa.

– Ajatellaan, että on pieni juttu, jos otan tästä muutaman vaipan. Pienistä puroista tulee kuitenkin iso virta. Kun synnyttäjiä on paljon, niin vuositasolla tästä tulee aika isot tappiot, toteaa Kaisa Honkanen.

Ei aikaa ryhtyä poliiseiksi

Kätilöopistolla on pyritty ehkäisemään varastelua antamalla äideille entistä vähemmän tavaraa suoraan käyttöön. Äitejä myös ohjeistetaan siitä, ettei mitään saa viedä kotiin.

Emme pidä enää päiväsalin television kaukosäädintä ollenkaan potilaiden ulottuvilla, koska se aina katosi sieltä.

Kaisa Honkanen

– Jotkut ihmiset vain vievät kaiken, mikä irti lähtee. Emme pidä enää päiväsalin television kaukosäädintä ollenkaan potilaiden ulottuvilla, koska se aina katosi sieltä. Tavaralla ei tarvitse olla arvoakaan ja se voi silti lähteä. Meillä käy täällä kaikenlaisia synnyttäjiä, myös rikollisia.

Liian kontrolloitua touhua vauvanhoidosta ei haluta tehdä.

– Ihmisiin halutaan luottaa. Kerromme heille vain, mikä on pelin henki. Jossain vaiheessa kokeilimme lainattujen tavaroiden kuittausta, mutta hoitajilla ei ole aikaa toimia poliiseina.