Markkinaoikeus kielsi Elisaa veloittamasta paperilaskuista 1,90 euroa tai enemmän

Kuluttaja-asiamies oli vienyt markkinaoikeuteen Elisan päätöksen veloittaa paperilaskuista 1,90 euroa kappaleelta. Kuluttaja-asiamiehen mukaan paperilasku on edelleen laskuttamisen perusmuoto eikä kuluttajan pidä joutua maksamaan siitä erillistä maksua.

Kotimaa
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Markkinaoikeus on kieltänyt teleoperaattori Elisaa veloittamasta asiakkailta paperilaskuista 1,90 euron tai sitä suuremman maksun. Oikeus päätti asiasta maanantaina.

Markkinaoikeus asetti päätöksensä tueksi 100 000 euron uhkasakon.

Asia koski Elisan päätöstä veloittaa matkapuhelinasiakkailtaan 1,90 euroa paperilaskun lähettämisestä. Kuluttaja-asiamiehen mukaan laskun lähettäminen kuuluu teleoperaattorin perusvelvollisuuksiin sopimussuhteessa, eikä sitä näin ollen voida tuotteistaa ja hinnoitella erikseen.

Kuluttajaviraston mukaan teleoperaattoreiden on otettava huomioon myös ne asiakkaat, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä laskutuspalveluita. Virasto on aiemmin huomauttanut esimerkiksi siitä, että verkkopankkitunnukset eivät kuulu laissa turvattuun pankkipalveluihin eikä näitä siitä johtuen ole kaikilla asiakkailla esimerkiksi maksuhäiriöiden takia.

Elisa oli vaatinut markkinaoikeutta hylkäämään kuluttaja-asiamiehen hakemuksen ja puolusti toimiensa laillisuutta sillä nojalla, että yhtiö tarjoaa asiakkailleen paperilaskun lisäksi useita erilaisia maksuttomia laskun lähetystapoja, kuten sähköpostia tai tekstiviestiä. Yhtiö vetosi lisäksi siihen, että paperilaskun maksullisuus on alalla yleinen käytäntö. Paperilaskuista veloittavat myös Sonera ja DNA.

Elisalla on mahdollisuus valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, mikäli tämä myöntää yhtiölle valitusluvan. Valitusluvan hakemisen ja valituksen jättämisen takaraja on 23.5.2014.

Juttua päivitetty 23.4.2014 klo 14: Markkinaoikeus ei kieltänyt paperilaskuista veloittamista kokonaan, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Sen sijaan markkinaoikeus kielsi Elisaa veloittamasta paperilaskuista 1,90 euroa tai enemmän.