1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-sopu yllätti – keskipohjalaisilta myönteisiä arvioita

Edes vastuukunnan isännän roolin vaihtuminen Oulun rengiksi ei tuntunut haittaavan Kokkolaa. Perhossa uskotaan edelleen lähipalveluiden säilymiseen. Kruunupyyssä ennakoidaan vanhan Vaasan läänin jakaantumisen tuovan ongelmia.

sote-uudistus
Sairaala-kyltti

Hallituksen ja opposition sunnuntaina saavuttama sopu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudesta järjestämismallista tuli kuntapäättäjille täytenä yllätyksenä. Kokkolassakin keräännyttiin aamuvarhaisella pohtimaan ratkaisun merkitystä. Aiemmin valmistelussa olleessa mallissa Kokkola sovitteli itselleen isäntäkunnan viittaa, nyt edessä on rengin rooli Oulun yliopistosairaalan eritysvastuualueella.

– Minusta tärkeintä on se, että saamme toimivan, asiakaslähtöisen ja taloudellisen palvelujärjestelmän. Hallinto on aina toissijainen, muistuttaa Kokkolan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Salminen.

Esimerkiksi niin ikään vastuukunniksi valmistautuneet Seinäjoki ja Vaasa ennättivät kritisoida päätöstä. Siellä pelätään kustannusten nousua ja palveluiden siirtäminen suurelle kuntayhtymälle epäilyttää.

Kokkolan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Salminen on tyytyväinen syntyneeseen sote-sopuun. Salmisen mukaan ratkaisu edistää sosiaali- terveydenhuollon integraatiota, vahvistaa peruspalveluja, selkeyttää hallintoa ja lisää asiakkaiden valinnanvapautta. Avoinna on kuitenkin vielä monia kysymyksiä.

– Miten perus- ja lähipalvelut turvataan? Jos se pystytään tekemään, tämä on erinomainen uudistus. Mutta aina kun päätösvalta siirtyy kauemmaksi, se tuo tiettyjä uhkia, miten esimerkiksi keskipohjalaisten ääni kuuluu Pohjois-Suomessa, kysyy Salminen.

Vanha Vaasan lääni pilkotaan kolmeen osaan

Kruunupyyssä sote-sopu herätti eniten epäilyksiä. Kunnanjohtaja Mikael Djupsjöbacka muistutti, että ratkaisu oli täysin hallitusohjelman vastainen. vahvojen peruskuntien sijaan kuntien budjeteista puolet lähetetään kauaksi yliopistosairaalapaikkakunnille.

Vanha Vaasan lääni jaetaan kolmeksi erityisvastuualueeksi. Vaasa ja Pohjanmaan maakunta nojaavat Turun erva-alueeseen, Seinäjoelta ja Etelä-Pohjanmaalta matkataan Tampereelle ja Keski-Pohjanmaan suunta on Oulussa.

– Se voi pahimmassa tapauksessa tuottaa hankaluuksia yhteistyössä. Toisaalta jos palveluja karsitaan erikoissairaanhoidossa, niin kyllä reuna-alueilla aina tekee tiukkaa Tämä jakautuminen voi tuottaa aika paljonkin ongelmia vanhan Vaasan läänin alueella, ennakoi Djupsjöbacka.

Perhossa luotetaan lähipalveluihin ja demokratiaan

Maantieteellisesti puoli Suomea kattavan Oulun erva-alueen eteläisin kunta, pikkuinen Perho katsoo luottavaisesti lähipalveluiden tulevaisuuteen. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Hietaniemi (Kesk.) muistuttaa, että ervan hallinto perustuu kuntayhtymämalliin. Näin perholaistenkin ääni kantaa Ouluun saakka.

– Keski-Pohjanmaa saa sinne sen osuuden, mikä sille suhteellisesti kuuluu. Meillä on demokraattinen järjestelmä, jonka mukaan vastuut ja valta on tähänkin asti jaettu ja tulevaisuudessakin Perho saa äänensä kuuluviin sillä painoarvolla, mikä meille kuuluu, vakuuttaa myös sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana toimiva Hietaniemi.

Perho on tottunut elämään jo nyt Oulun yliopistosairaalan etelärajalla. Matkaa ervan pohjoisosiin Utsjoelle on tuhat kilometriä.

– Tämä sote-ratkaisukin korostaa sitä, että palvelut pitää tuottaa mahdollisimman lähellä palvelujen tarvitsijaa ja tältä pohjalta perholaistenkin palvelut tulee turvattua, rauhoittelee Hietaniemi.

Antti Hietaniemi korostaa, että uudistuksen jatkovalmistelukin tehdään parlamentaarisesti, näin oppositiokin saa äänensä kuuluviin. Keskustavaikuttaja Risto Volanen kritisoi blogissaan puheenjohtaja Juha Sipilän toimintaa sote-uudistuksessa. Keskipohjalaisen keskustavaikuttajan mukaan Sipilä ei ylittänyt valtuuksiaan.

– Puolueen johdolla ja valituilla henkilöillä eduskuntaryhmässä on se mandaatti, jonka varassa he joutuvat johtamaan tätä puoluetta joka tilanteessa. Uskon, että he ovat parhaan ymmärryksensä mukaan lähteneet mukaan tähän ratkaisuun. Pidän tärkeänä, että nyt haetaan maakunnallisesti parhaat ratkaisut. Siinä mielessä en näe, että tässä mitään maakunnallista päätöksentekoa olisi mihinkään myyty, sanoo Antti Hietaniemi.

Lue seuraavaksi