1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sotshin G8-kokous ei toteudu – G7-maat kokoontuvat Brysselissä

Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia ja Japani eivät osallistu Sotshin G8-kokoukseen. G7-ryhmä ei aio kokoontua Venäjän kanssa niin kauan, kuin maa jatkaa toimiaan Ukrainassa.

Ulkomaat
kuva Twitter-sivusta
Twitter

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä aikoo kokoontua ensi kesänä Brysseliin, kertoo ranskalainen diplomaattilähde. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia ja Japani eivät osallistu Sotshin G8-kokoukseen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy on vahvistanut tiedon Twitterissä.

Haagissa paraikaa käynnissä olevaan ydinturvahuippukokoukseen osallistunut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arveli maanantaina, että G8-ryhmä on saattanut menettää merkityksensä. Lavrovin mukaan Venäjä ei aio ripustautua ryhmään, jos länsimaat eivät usko siihen.

G7-maat keskeyttivät Sotshin tapaamisen valmistelut pian sen jälkeen, kun Venäjä puuttui Krimin niemimaan tilanteeseen. Britannia ja Saksa ovat uhanneet Venäjää G8-ryhmästä erottamisella.

Diplomaattilähteiden mukaan G7-maat eivät ole keskustelleet Venäjän potkimista ulos G8-ryhmästä. G7-ryhmä on kuitenkin valmis kiristämään Venäjän vastaisia toimia, mikäli Venäjä jatkaa Ukrainan tilanteeseen sekaantumista. Myös G8-kokoukset ovat jäissä niin kauan, kunnes Venäjä "vaihtaa kurssiaan".

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi