1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Ukraina-chat: Venäjällä "fasisti" on erimielinen ulkomaalainen

Venäjällä väitetään "fasistien" ottaneen vallan Ukrainassa. Sillä nimellä Venäjällä kutsutaan kaikkia vihollisia, vaikka suomalaisia sosiaalityöntekijöitä huoltajuuskiistoissa, arvioivat Ylen maanantaisen Ukraina-chatin asiantuntijat.

Ihmisiä kadulla Sevastopolissa 11. maaliskuuta 2014 - mainoksessa lukee: "16. maaliskuuta valitsemme joko... tai...". Kuva: Viktor Drachev / AFP / Lehtikuva

Ukrainassa on päässyt valtaan fasistihallitus, Venäjällä väitetään. Väitteen ymmärtää paremmin, jos tuntee Venäjän historiaa ja tapaa puhua vihollisista, arvioivat Yle Uutisten järjestämän Ukraina-aiheisen verkkokeskustelun vieraat.

– Jos muistetaan lähihistoria, fasisteiksi nimitettiin venäläisessä mediassa myös suomalaisia sosiaalityöntekijöitä vuosien 2010 ja 2012 huostaanottokiistoissa sekä virolaisia vuoden 2007 Pronssiyön tapahtumissa, Suomessa asuva venäläistaustainen toimittaja Polina Kopylova sanoi Yle Uutisten maanantaina järjestämässä verkkokeskustelussa.

Kopylova oli yksi seitsemästä vieraasta keskustelussa, joka on edelleen luettavissa.

Fasisti tarkoittaa vaaraa ja vihollista

Fasisti-käsite ilmestyy Kopylovan mukaan venäläiseen puheeseen aina, kun halutaan viitata suureen vaaraan - tai luoda vaikutelma, että vaara on olemassa.

Fasisti on Kopylovan mukaan Venäjän "suuren isänmaallisen sodan" eli toisen maailmansodan tärkein käsite. Tuo sota on venäläisessä yhteisöllisessä muistissa hänen mukaansa yhtä tärkeä kuin talvisota suomalaisille.

– Fasisti on (venäläisessä propagandassa) pimeän sotilas, örkki, Kopylova sanoo.

Venäjän propagandistisessa katsannossa "kaikki erimieliset ovat fasisteja", arvioivat myös chat-vieraat neuvonantaja Laura Solanko siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta sekä sosiologi Arseniy Svynarenko.

– Yleensä ulkomaalaisia, Solanko jatkaa.

Kun luo uskottavan uhkakuvan, on helppo hyökätä

Ukrainan kriisi on everstiluutnantti Jyri Raitasalon mielestä hyvä osoitus narratiivien ja käsitteiden yhteismitattomuudesta.

– Siinä missä länsimaat näkevät Janukovitsin lähdössä legitiimin vallankumouksen ja korruptoituneen hallinnon kaatuneen, Venäjä on korostanut rikollisten ja "bandiittien" laitonta vallankaappausta, Raitasalo sanoo.

Samanlainen näkökulmaero koskee Venäjän toimia Krimillä.

Krimin tapahtumat ovat bloggaaja Janne Riiheläisen mielestä "prototyyppi uudenlaiselle sodalle, jossa ilman laukauksia käytetään väkivaltaa".

– Kun on luonut uskottavan kuvan kauheasta uhasta, on helppo ponnistaa siitä hyökkäämään, torjumaan uhkaa, Riiheläinen sanoo.