Satoja maanjäristyksiä Chilessä

Chilen yliopiston seismologian laitoksen mukaan tilanne on poikkeuksellinen. Viikon sisällä maa on vavahdellut yli 300 kertaa. Maanjäristysten ja niiden jälkijäristysten sarjan pelätään enteilevän suurempaa järistystä.

Ulkomaat
Chile Maanjäristykset
Reuters-TV

Kuluneen viikon aikana maa on järissyt Chilen pohjoisosissa yli 300 kertaa. Rannikkoalueiden asukkaat ovat varpaillaan, sillä tiedemiehet eivät osaa sanoa, enteileekö järistysten sarja suurempaa katastrofia.

Maanjäristykset alkoivat maaliskuun 16. päivä, kun 100 000 ihmistä jouduttiin väliaikaisesti evakuoimaan rannikkoalueilta tsunamin pelossa. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,7.

Tämän jälkeen maa on jatkanut vavahtelua. Pelkästään maanantaina havaittiin 12 maanjäristystä.

Chilen yliopiston seismologian laitoksen johtajan Mario Pardon mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

– Tilanteen arviointia vaikeuttaa se, että vavahtelut ovat sekoitus järistyksiä ja niiden jälkijäristyksiä. Emme voi sulkea pois voimakkaamman järistyksen mahdollisuutta, Pardo totesi.

Vuonna 2010 Chilen Maulessa kuoli yli 500 ihmistä ja noin 220 000 kotia tuhoutui, kun 8,8 magnitudin järistys iski maan keskiosassa ja aiheutti tsunamin.

Myös voimakkain maailmassa mitattu järistys sattui Chilessä vuonna 1960. Tuolloin 9,5 magnitudin järistys tappoi yli 5 000 ihmistä.

Lähteet: AP