1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yleiskaavapäällikkö: Malmin lentokenttä sopii hyvin asuinrakentamiselle

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavapäällikön Richard Mannisen mukaan Malmin lentokenttä soveltuu hyvin asuntorakentamiselle. Manninen arvioi, että rakentaminen voitaisiin aloittaa 2020, jos alue vapautetaan asuntorakentamiselle.

Kotimaan uutiset
Malmin lentokenttä
Lassi Tolvanen

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavapäällikön Richard Mannisen mukaan liikenneministeri Meja Kyllösen (vas.) viime viikkoinen lausunto Malmin lentokentän tulevaisuudesta ei tullut yllätyksenä. Malmin lentokentälle kaavaillaan yli 10 000 asukkaan asuinaluetta.

- Me olemme Helsingin yleiskaavan valmistelussa tuotu esiin Malmin lentokentän potentiaali asuntorakentamisen kannalta. Sitä on tutkittu yleiskaavatyön yhteydessä ja olemme tulleet siihen tulokseen, että se on merkittävä mahdollisuus lisätä asuntokaavavarantoa Helsingissä.

Kyllönen sanoi Yle Helsingille perjantaina, että Malmin lentokenttäalueen kohtalo on aika sinetöidä jo nyt käytävässä kehysriihessä. Hän haluaa pikaisesti lakkauttaa Malmin lentokentän toiminnan ja vapauttaa alueen asuntorakentamiselle.

Mannisen mukaan Malmin lentokenttä soveltuu erityisesti sijainniltaan hyvin asuntorakentamiselle.

- Se on iso ja merkittävä aluekokonaisuus keskellä Helsinkiä. Tämän seudun kasvaessa sen sijainti tulee yhä keskeisemmäksi. Yleiskaavallisesta näkökulmasta katsottuna alue sopii asuntorakentamiselle siis erittäin hyvin.

Malmin lentokenttäalueen rakentamiskelpoisuutta on spekuloitu moneen otteeseen. Manninen pitää aluetta täysin rakentamiskelpoisena.

- Alue on täysin rakentamiskelpoista, jos siihen saadaan perustamisolosuhteet kuntoon sekä maankäytön tehokkuus sen verran suureksi, että se kattaa kustannukset.

Myös lentokentän saastuneesta maaperästä on puhuttu paljon.

- Käsittääkseni mitään tälläista ei ole tullut toistaiseksi ilmi. Maata on tutkittu kiinteistöviraston toimesta ja siellä ei ole ilmennyt mitään ihmeellistä. Nämä tutkitaan tietenkin tarkemmin, kun mennään kohti yksityiskohtaisempaa suunnittelua, Manninen sanoo.

Manninen kokee, että myöskään alueen kulttuuri- tai arkkitehtuuriset arvot eivät ole este asuntojen rakentamiselle.

- Uskoisin, että nämä arvot ovat yhteensovitettavissa alueen kanssa. Vanha asemarakennus on arvokas sekä käytössä olevat kiitoradat. Nämä voidaan varmasti säilyttää hyvän suunnittelun avulla.

Jos Malmin lentokenttä vapautettaisiin asuntorakentamiselle, voi suunnittelu lähteä liikkeelle nopeastikin.

- Jos ollaan optimistisia, niin ehkä 2020-luvulla päästäisiin rakentamaan, Manninen pohtii.