Perennagurun neuvot kevään multasormille

Kevään aikainen tulo on yllättänyt monen kotiviljelijän. Vielä ei ole kuitenkaan myöhäistä laittaa omia vihanneksia ja kukkia itämään. Tämän tietää Tuovi Nöjd, jolla on vuosikymmenien kokemus palstaviljelystä.

Kotimaa
Kumpulan siirtolapuutarha.
Yle

Kevät tekee kovaa vauhtia tuloaan ja moni innokas multasormi haaveileekin jo mullan kuopsuttamisesta. Kumpulan siirtolapuutarhalla omaa puutarhaa viljelevällä Tuovi Nöjdillä on vuosikymmenien kokemus palstaviljelystä. Siitä huolimatta, että kevät tuli noin kuukauden tavanomaista aikaisemmin, ei vielä ole myöhässä, vaikka mitään ei olisikaan vielä kasvamassa.

- Vielä ei ole ollenkaan myöhäistä. Jos ei halua täyttää ikkunalautoja kasveilla, niin suosittelen laatikkoviljelyä, Nöjd rauhoittelee.

Nöjd on viljellyt jo vuosia erilaisia kasveja laatikoissa ja lavoilla. Laatikon pohjalle Nöjd laittaa puutarhajätettä, esimerkiksi kuivia risuja, joita hän on lämpiminä päivinä kerännyt. Laatikkoviljelyssä suuri merkitys on lannalla.

- Lannan täytyy olla sellaista, joka auttaa palamaan näitä risuja. Tähän on kaksi vaihtoehtoa. Joko tuore hevosenlanta, mitä pitää olla paljon tai sitten broilerin lanta. Eli tässä on tärkeää, että risut saadaan palamaan. Periaate on samankaltainen kuin kompostissa, Nöjd ohjeistaa.

Lantaa sekoitetaan risujen ja oksien kanssa ja sen jälkeen kastellaan hyvin.

- Sen päälle noin 20 senttiä kasvuturvetta. Sitten laitetaan laatikon päälle muovi, joka pitää laatikon lämpimänä ja päästää auringon valon läpi.

Laatikkoon Nöjd laittaa vielä lämpömittarin, jotta laatikossa olevaa lämpötilaa on helpompi seurata.

- Lämpötila nousee alussa 50 asteeseen, jonka jälkeen lämpötila vähitellen laskee. Hyvä lämpötila kasveille olisi noin 30 astetta.

Lämpötila vaikuttaa myös siihen, miten kasvit kannattaa laatikkoon asetella.

- Esimerkiksi tilli on herkkä lämmölle. Siksi laitan tillin laatikon reunaan, jossa se tuulettuu, kertoo Nöjd.

Kevät haastavaa aikaa

Kevät on kaupunkiviljelijöille haastavaa aikaa, koska päivät voivat olla lämpimiä, mutta öisin saattaa olla vielä yöpakkasta. Nöjd kehottaakin varautumaan jopa takatalveen.

- Jos tulee vielä lunta, niin laatikko täytyy peittää huolellisesti esimerkiksi matoilla tai pakkaspeitteellä. Kasvit eivät kuole, vaikka ne olisivatkin pimeässä vähän aikaa.

Nöjd kasvattaa laatikoissa muun muassa tilliä, salaattia sekä kurkkua ja papuja. Hänen mukaansa laatikkoviljelyssä on monia hyviä puolia tavalliseen viljelyyn verrattuna.

- Laatikot hyviä pienellä palstalla, mutta myös siksi että sato tulee ajoissa, Nöjd sanoo.

Yksi ominaisuus laatikkoviljelyssä on kuitenkin ylitse muiden. Laatikkoviljely on nimittäin erinomainen vaihtoehto laiskoille rikkaruohon kitkijöille.

- Laatikkoon ei voi tulla rikkaruohoa, jos multa on puhdas ja se on peitetty päältä. Tällöin siihen ei pääse rikkaruohon siemeniä, kertoo Nöjd.