Yle Uutisten lukijat: Näin ratkeaisi jokakeväinen koirankakkaongelma

Yle Uutisten nettikeskustelussa lukijat ovat ehdottaneet ratkaisuja jokakeväiselle riesalle, katujen varsille jääneille koirien kakoille. Kennelliiton asiantuntija vastaa, löytyykö ehdotuksista hyviä ratkaisuja.

Ylen aamu
Koira haluaa kakata rauhassa.
Joka kevät lumikasojen alta paljastuu läjittäin koirankakkaa ja keskustelu käy kuumana. Asiaa kommentoi Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Koirien jätökset herättävät joka kevät keskustelun siitä, mitä teiden varsilla lojuville kakoille pitäisi tehdä. Yle Uutisten nettisivuilla suuri määrä lukijoita on ehdottanut keinoja ratkaista ikuinen ja monien mielestä paheneva ongelma.

Aamu-tv:ssä vieraillut Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola vastasi erilaisiin ehdotuksiin.

Nimimerkki Koiraa tulee opettaa:"Sokeiden opaskoiratkin opetetaan kakkaamaan sovittuun paikkaan. Sovitusta paikasta koiran kakat on helppo siivota."

- Ajatus on ihan hyvä. Koiran hädän pystyy ennakoimaan suurin piirtein, että tietää, kuinka pitkälle kotoa ehtii ennen kuin koira tekee tarpeensa. Lenkin voi suunnata sillä tavalla, että kakka on helppo kerätä pois. Koira ei varmasti käsky-sanalla tarpeitaan tee, mutta tarpeen voi ennakoida.

JJM:** "Ainoa ratkaisu on tehokkaampi siivous. Sehän tietysti maksaa, joten koiravero sopivalle tasolle."**

- Koiraveron on nähty passivoivan ihmisiä. He ajattelevat, että joku muu hoitaa kakkojen keräämisen, kun koirasta maksetaankin. Koiraveroa maksetaan enää kahdessa kunnassa, ja näillä näkymin se on poistuva maksu. Katson koiranomistajien suuntaan, että he itse huolehtivat jätöksistä. Kakan kerääminen on niin pieni toimenpide, että se käy jokaiselta helposti itse.

Honka:** "Tehdään pieniä biokaasuvoimaloita, joihin kakat kerätään. Saamme siis niistä biokaasua. Pieni maksu annetaan jokaisesta tuodusta kakasta, painon mukaan. Kakat muuttuvat riesasta arvotavaraksi."**

- No, se on hyvä. Japanin suunnalla onkin jo keksitty, että koirankakan polttamisesta voidaan saada energiaa. Hyötykäyttö kuulostaa mieluisalta, ja vieläpä jos kakasta maksettaisiinkin, kun saisi tietyn lastin vietyä, niin sehän olisi ihan bisnestä.

Asenne ratkaisee:** "Kakkaroskiksia kyllä saisi olla huomattavasti enemmän. Siinä omakotiasukkaat voisivat olla erinomaisen suureksi avuksi hankkimalla Koirankakkaroskis-tarran roskikseensa."**

- Jos on vilkas ulkoilureitti ja sen varrella muutama harva talo, niin silloin se talon roskis kuormittuisi kohtuuttomasti. Yleisiä roskiksia pitäisi olla varmaan enemmän. Yleisiä koirankakkaroskiksiahan voitaisiin tyhjentää hyötykäyttöön jonnekin.

Carnova:"Pökäleiden keräämistä pitäisi helpottaa ja yksinkertaistaa. Roskisten yhteyteen biopusseja. Ei tee mieli kanniskella pökälepussia ulkoilualueilla kilometritolkulla."

- Kun koirankakka kerätään, se pannaan ihan tavalliseen roskikseen, ei biojätteeseen. Toki se pussi maatuisi sitten siellä kaatopaikalla, mutta se on vähän sellainen kaksipiippuinen asia.

_Liejukenkä: _"Rajoitetaan koiranpito-oikeutta kerrostaloissa tai kaupungeissa vain henkilöille, joilla on niille terveydellinen tarve."

- Koirat ovat harrastus ja muitakaan harrastusmuotoja ei ole sillä tavalla kielletty. Jos koirien ulkoilutus häiritsee juuri koiran kakkojen takia, niin ratkaistaan se juuri sillä, että kerätään pois ne. Koirat eivät muuten yleensä häiritse ulkoillessaan. Ne ulkoiluttavat myös omistajiaan eli tuovat ihmisille terveyttä toisella tavalla. On tutkittu, että koirien omistajat istuvat muita vähemmän.

Koiran ulkoiluttaja:** "Paras tapa saada koiran ulkoiluttajat toimimaan vastuullisesti on yksinkertaisesti sakotus siitä, jos ei ala kakan keräily kiinnostamaan."**

- Siitä saa periaatteessa sakkoa järjestyslain nojalla, jos hoidetulle alueella jättää kakan, mutta harvoin se poliisi tai lappuliisa on paikalla silloin. Periaatteessa sakotus on siis jo käytäntö.

Entinen koiran omistaja__:** "Koira-ajokortti kiitos. Nyt kuka tahansa vastuuton peelo voi ottaa koiran, vaikka ei osaisi elää niin, että on koira ja sillä tarpeet."**

- Valistus on ainoa mahdollinen asia, miten näihin asioihin puututaan. Ajokortti on aika ajoin noussut esille, mutta on olemassa erittäin paljon vastuullisia koiran omistajia, jotka hoitavat asiat hyvin. Toivotaan, että siihen joukkoon liittyy lisää niitä vastuullisia ihmisiä.