Hyppää sisältöön

Sisustussuunnittelijan vinkki: Kuvaa kotisi ongelmakohta

Lähes kaikilla meillä on kotona liikaa astioita, esineitä, vaatteita ja lehtikasoja. Sisustussuunnittelijan vinkki on se, että jos et ole vuoteen tarvinnut jotain vaatetta tai tavaraa, niin pane se kiertoon. Television sisustusohjelmien puhtaita ja selkeitä pintoja ei kannata peilata omaan kotiin, muistuttaa asiantuntija.

Epäjärjestyksessä olevat tavarat vievät paljon ylimääräistä tilaa Kuva: Yle

Asiakas monesti sanoo, että näyttääkö meillä tosiaan tältä. Valokuvista nousevat hyvin ne ongelmakohdat esille.

Liisa Jaakkonen

Arjen realismi saattaa lyödä omassa kodissa naamaan jo eteiseen mentäessä. Varsinkin lapsiperheissä eteinen voi näyttää sotkuiselta kenkä- ja vaatekasalta.

Sisustussuunnittelija Liisa Jaakkonen kehottaa kodin ongelmakohtien kohdalla tarttumaan kameraan ja ottamaan ongelmatilasta kuvan.

– Itse ei välttämättä näe ongelmaa siinä paikan päällä, mutta sitten siitä kuvasta näkee, että miten meillä onkaan tämän näköistä. Siinä saattaa herätä ajatus, että voisiko siinä kohdassa olla vaikka kenkäkaappi, mikä ei välttämättä tule mieleen. Valokuvasta näkee aina sen todellisuuden, kertoo Jaakkonen.

Jaakkonen ottaa työssään paljon valokuvia käydessään asiakkaan luona ensimmäisen kerran.

– Otamme ennen ja jälkeen kuvat. Kuvaamme kodin lähtökohdat ja otamme kuvia erityisesti näistä ongelmakohdista. Siinä vaiheessa asiakas monesti sanoo, että näyttääkö meillä tosiaan tältä. Valokuvista nousevat hyvin ne ongelmakohdat esille.

Tavararöykkiö voi olla viihtyisän kodin este

Moni turvautuu kodin sisustamisessa sisustussuunnittelijan apuun. Ammattilaisellakin on keinot siinä vaiheessa vähissä, kun asiakas ei ole valmis luopumaan tavarastaan.

– Parhaamme teemme, mutta mekään emme mahda sille mitään, jos asukkaalla on pieni tila ja hän haluaa säästää siellä kaiken. Silloin me myöskin sanomme , että nyt täytyy karsia, sanoo Jaakkonen.

Hän kertoo, että kenkäparit voidaan esimerkiksi laskea ja pohtia, kuinka paljon niitä oikeastaan tarvitaan ja kyseenalaistaa onko niiden kaikki pakko olla eteisessä.

– Kannattaa miettiä, että mitkä näistä ovat kausikenkiä tai -vaatteita, jotka voisi olla jossain muussa tilassa, sanoo Jaakkonen.

Jaakkonen harvoin tapaa ammattinsa puolesta ihmisiä, joilla olisi liian vähän tavaraa.

– Kyllä sitä karsintaa voi tehdä itse kukin. Välillä voi tehdä listaa siitä, että mitä tavaraa oikeasti tarvitsee ja onko kaapissa sellaisia tavaroita, joita ei ole käyttänyt vuoteen.

Sisustusohjelmat eivät peilaa todellisuutta

Kyllä sitä karsintaa voi tehdä itse kukin.

Liisa Jaakkonen

Television sisustusohjelmissa toistuvat usein valkoiset, vaaleat pinnat ja selkeät pinnat. Jaakkonen kehottaa olemaan uskomatta ohjelmiin.

Kultainen keskitie kannattaa muistaa sisustuksessakin ja kodissa pitää olla elämänjälkiä.

– Harvoin kodit ovat sellaisia, että pöydillä ei ole mitään tavaroita ja lastenhuoneen lattialla ei ole leluja. Toki olen sellaisia kotejakin nähnyt, mutta niissä kodeissa järjestellään ja siivotaan luultavasti joka päivä. Normaalissa kodissa elämän pitää näkyä ja sen pitää tuntua kodilta.

.
.