Kantapääkipu on monenikäisten riesa - vaivaan tehoaa botox

Kantapääkipu eli kansanomaiselta nimeltään luupiikki on ikävä vaiva, joka kaiken lisäksi uusiutuu helposti. Kävely on vaikeaa - juoksemisesta puhumattakaan. Lääkäri neuvoo vähentämään jalan kuormitusta, mutta joillekin potilaille määrätään myös botuliinitoksiiniruiskeita.

terveys
Ortopedi Helka Koivu neuvoo oikeaa venytysliikettä Sirkku Sainiolle.
Ortopedi Helka Koivu neuvoo oikeaa venytysliikettä Sirkku Sainiolle.Minna Rosvall / Yle

Lietolainen Sirkku Sainio on yksi noin 30 000 suomalaisesta, joka kärsii luupiikistä eli plantaarifaskiitista. Vaiva on uusiutunut parin vuoden tauon jälkeen.

- Oikeastaan koko jalkaholvi sieltä alhaalta on kipeä. Pahin kohta on se, missä kalvo kiinnittyy kantapäähän. Töissä pystyn työpäivän kävelemään, mutta en pysty tekemään mitään ylimääräisiä lenkkejä, kertoo Sainio.

Ortopedi ja jalkakirurgi Helka Koivu kertoo, että plantaarifaskiitti on yksi tavallisimmista syistä mennä ortopedin vastaanotolle. Vaikka luupiikin voi saada missä iässä tahansa, silti 40:n ja 60:n ikävuoden välillä riski saada vaiva kasvaa.

- 40:n ikävuoden jälkeen kantaluun alla oleva rasvapatja, joka on meidän luonnollinen iskuvaimennin kantaluun alla, alkaa rappeutua. Kyllä ikä valitettavasti vähän tekee tehtäväänsä, pohtii Koivu.

Rasitus ja ylipaino altistavat kantapään tulehtumiselle

Plantaarifaskiittissa jalkapohjassa olevan kantajänteen kiinnityskohta kantaluuhun tulehtuu jostain syystä. Jänteen tärkein tehtävä on ylläpitää jalan holvia ja auttaa askelluksessa. Rasitus, ylipaino, seisomatyö ja nilkkanivelen puutteellinen liike altistavat kaikki plantaarifaskiitille, kertoo ortopedi Helka Koivu.

Lääkäri venyttää potilaan kantapäätä.
Kipeää kantapäätä kannattaa venyttää varsinkin aamuisin.Minna Rosvall / Yle

- Vaiva ei estä liikkumista, mutta iskutyyppinen liikunta kannattaa jättää pois. Esimerkiksi juoksija voi vaikka treenata crosstrainer-tyyppisillä laitteilla tai vesilajit ovat hyviä eli uinti ja vesijuoksu. Tällä tavalla voidaan hetkeksi ottaa rasitusta kipukohdasta pois, neuvoo Koivu.

Sirkku Sainio sai kantapään kuntoon pari vuotta sitten ahkeralla venyttelyllä. Jalkafysioterapeutti opetti hänet kävelemään oikealla tavalla. Tällä kertaa hän pohti Koivun kanssa yölastan eli nilkkatuen käyttöä.

Töissä pystyn työpäivän kävelemään, mutta en pysty tekemään mitään ylimääräisiä lenkkejä.

Sirkku Sainio

- Yölastan idea on se, että jalassa pidetään venytys koko yön ajan. Tässä vaivassa on tyypillistä se, että aamulla ensimmäiset askeleet ovat tosi hankalat ja on vaikea lähteä liikkeelle. Yölasta helpottaa aamuista kipua, kertoo Koivu.

Ryppyjen silotuslääke toimii myös kantaluun pehmusteena

Jalkaan kohdistuvaa rasitusta voi vaimentaa kenkään asetettavilla pehmusteilla. Ortopedi Koivu kertoo, että yksilöllisiä tukipohjallisia käytetään paljon, mutta niistä ei ole sen kummempaa hyötyä kuin kannan alle laitettavista pehmusteista. Lääkärit määräävät koviin kipuihin myös kortisoni- ja botoxruiskeita. Kortisoniruiskeessa on se riski, että koko kalvojänne repeää.

Tietysti tuntuu vähän hassulta, kun se on se sama aine, millä ryppyjä kasvoista suoristellaan.

Helka Koivu

- Botuliinitoksiinista on tutkimusnäyttöä sen avusta tässä vaivassa. Sitä tietyt neurologit laittavat ja olen kyllä lähettänyt potilaita heille. Osalla se toimii tosi hyvin. Tietysti tuntuu vähän hassulta, kun se on se sama aine, millä ryppyjä kasvoista suoristellaan, naurahtaa Koivu.

Hoitoon kannattaa suhtautua tosissaan, sillä kun kantapäätä varoo ja ontuu, saattaa aiheuttaa itselleen uusia vaivoja.

- Minulla on ollut potilas, joka on saanut jalan ulkosyrjälle rasitusmurtuman, kun on niin paljon varonut jalan sisäpuolta. Kantakipuhan on yleensä siellä sisäsyrjällä.

Lääkärillä on lohduttavia tietoja pitkään ontuneille.

Ortopedi Helka Koivu kuuntelee, kun Sirkku Sainio selvittää kantapäävaivojaan.
Ortopedi Helka Koivu kuuntelee, kun Sirkku Sainio selvittää kantapäävaivojaan.Minna Rosvall / Yle

- Tämä on täysin hyvälaatuinen vaiva ja itsestään rauhoittuva. Se kestää pitkään, mutta 90 prosentilla se on vuoden päästä rauhoittunut.

Myös Sirkku Sainio suhtautuu vaivan paranemiseen toiveikkaasti.

- Kyllä vaiva kurjalta tuntuu, kun on kevät tulossa ja hyvät kelit ulkona. Olen intohimoinen golfin pelaaja. Sain viimeksikin kantapään kuntoon niin, ehkä se nytkin tulee, pohtii Sainio.