Tietoturvapäivitykset päättyvät pian – Sairaalassa vielä paljon Windows XP-koneita

Sairaanhoitopiiri Careassa on vuoden ajan uusittu tietokoneiden käyttöjärjestelmiä. Microsoft lopettaa tuen Windows XP-käyttöjärjestelmälle parin viikon kuluttua.

tekniikka
Mies kirjoittaa tietokoneella.
Yle

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymässä Careassa uusitaan tietokoneiden käyttöjärjestelmiä kovalla tahdilla. Tietohallintojohtaja Matti Ahola sanoo, että Carean noin 1 600 työpisteestä edelleen merkittävässä osassa on vielä käytössä Windows XP.

Käyttöjärjestelmiä on uusittu noin vuoden ajan, ja työn pitäisi olla valmis viimeistään puolen vuoden kuluttua. XP:n tilalle koneisiin asennetaan Linux- tai Windows 7-järjestelmät.

Aholan mukaan koneiden ja järjestelmien uusiminen on Carealle merkittävä satsaus taloudellisesti. Projektin parissa työskentelee viitisen henkilöä.

– Järjestelmien päityksillä voidaan saada aikaan myös säästöjä, kun kaikki toimii nopeammin ja virheiden määrä vähenee. Samalla vähenee myös tarve tekniselle tuelle, sanoo Ahola.

Ohjelmistoyritys Microsoft lopettaa Windows XP-käyttöjärjestelmän tietoturvapäivitykset 8. huhtikuuta. Päivitysten loppuminen tekee tietokoneesta entistä haavoittuvamman esimerkiksi haittaohjelmille ja verkkohyökkäyksille.

Carean mukaan riski haittaohjelmien kulkeutumisesta heidän koneilleen on melko pieni, koska haittaohjelmiin pääsyä ja levitystä hallitaan monin teknisin menetelmin.

Virustorjunta tarkistettava, jos haluaa jatkaa vanhalla järjestelmällä

Viestintävirastoon on tullut runsaasti yhteydenottoja Windows XP:n tuen loppumiseen liittyen. Tietoturva-asiantuntija Tomi Kinnarin mukaan kysymyksiä on tullut ihan tavallisilta XP-käyttäjiltä, jotka haluavat tietää, mitä heidän omalle koneelleen tapahtuu huhtikuun 8. päivän jälkeen.

Yksiselitteistä vastausta tietoturvan tasoon on vaikea antaa, se riippuu koneen virustorjunnasta sekä tavoista, joilla konetta käytetään.

– Mutta jos käyttöjärjestelmä on vanhentunut ja ytimessä on korjaamattomia haavoittuvuuksia, niin uudesta virustorjunnasta huolimatta kone on altis haittaohjelmille, Kinnari sanoo.

Kinnari suosittelee siirtymään uuteen käyttöjärjestelmään, jossa tietoturvapäivitykset ovat kunnossa. Jos käyttäjä kuitenkin haluaa jatkaa edelleen XP:n parissa, kannattaa tarkistaa virustorjunnan sekä palomuurin asetukset. Myös käytettävien ohjelmistojen ja internet-selaimen tulisi olla ajan tasalla.

XP-käyttöjärjestelmän lisäksi tuki loppuu myös Explorer 8 -selaimen osalta. Suuri osa XP-käyttäjistä on käyttänyt selaimena juuri Exploreria. Esimerkiksi Firefox- ja Google Chrome -selainten tuki jatkuu edelleen XP:ssa.

Tutut sivustot eivät takaa turvallisuutta

Virustorjunnan lisäksi tarkkana kannattaa olla myös sen suhteen, mitä verkossa tekee. Kaikkia liitetiedostoja ei kannata avata, jos vastaanottaja vaikuttaa epäilyttävältä. Tomi Kinnari muistuttaa kuitenkin, että vain tutuilla ja turvallisilla sivustoilla vierailu ei ole tae turvallisuudesta.

– On täysin mahdollista, että joku näistä sivuista on murrettu. Sivulle on voitu syöttää komentosarjoja, jotka levittävät haitallista ohjelmasisältöä. Omalla käytöllä ei voi nykyään täysin välttää haittaohjelmatartuntoja.

XP:n käyttö on koko ajan vähentynyt uusien käyttöjärjestelmien myötä, mutta XP:n osuus kaikista Windowsin järjestelmistä on edelleen lähes 20 prosenttia Suomessa.