1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syntimittarille huomautus mainonnan eettiseltä neuvostolta

Syntimittari.fi-sivustolla väitetään, että synti muuttaa veren valkoiseksi ja tämä näkyy ihmisen terveydessä. Mainonnan eettinen neuvosto pitää markkinointia hyvän tavan vastaisena.

Kotimaan uutiset
Syntimittarin nettisivuilla kuvataan eri synnin asteita prosentteina veren puhtaudesta.
Yle / Antti Heikinmatti

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut huomautuksen kuivaveripalvelun hyvän tavan vastaisesta markkinoinnista. Syntimittari.fi-sivustolla väitetään, että synti muuttaa veren valkoiseksi ja tämä näkyy ihmisen terveydessä.

Mainonnan eettisen neuvoston huomautuksen kohteena on Droppi Veripalvelu Oy:n kuivaveripalvelu, jota mainostetaan myös Mikkoskopian syntimittari.fi-sivustolla. Veripalveluyhtiö ilmoittaa verkkosivustollaan pystyvänsä mittaamaan veren valkoisuuden.

"Ei osoita asianmukaista vastuuta"

Syntimittari.fi-sivustolla kuivaveripalvelu on yhdistetty kiinteästi ihmisen syntisyyden mittaamiseen. Eettinen neuvosto katsoo, että palvelun markkinoiminen niin sanotun syntimittarin avulla "ei osoita yhteiskunnallisen ja ammatillisen vastuun asianmukaista huomioon ottamista".

Mikkoskopian vastuuhenkilö on kaupparekisteritietojen mukaan myös Droppi Veripalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen. Droppi Veripalvelu Oy ja Mikkoskopia esittivät neuvostolle antamissaan lausumissa, etteivät ne ole vastuussa toistensa verkkosivuista ja niiden sisällöstä.

Neuvoston mielestä mainonta ei kuitenkaan ole ollut mainostajan vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella.

Syntimittariväitteet pöyristyttävät

Veripalveluyhtiö ja syntimittari nousivat julkisuuteen alkuvuonna.

Droppi Veripalvelu Oy:n tutkimuspäällikkö Mikko Vapa kertoi Yle Perämeren haastattelussa tammikuussa menetelmästä näin:

– Ajatus on, että ihmisen syntisyys näkyy tulehdustilojen kohoamisena. Tämä pohjautuu Raamatussa Jesajan kirjassa kerrottuun ilmiöön, että syntisen ihmisen veri kuivuu valkoiseksi.

Esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan laboratoriotoiminnasta vastaava Nordlabin ylilääkäri Martti Larikka vertasi kuivaverianalyysin luotettavuutta lähinnä uudenvuoden tinoista ennustamisen tasoon.

Myös uskontotieteen tohtori, dosentti Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopistosta tyrmäsi väitteen, että ihmisen syntisyyden voisi määrittää verestä mittaamalla. Pyysiäinen luonnehti syntimittaria vaaralliseksi hölynpölyksi.

Lue seuraavaksi