Puuntaimet selättivät leudon talven

Taimitarhoilla valmistaudutaan jo pian alkavaan sesonkiin. Esimerkiksi Vierumäen tarhalla ollaan huojentuneita, sillä taimet näyttävät selvinneen hyvin talvesta, vaikka suojaava lumipeite puuttui.

Taimitarha ja -viljelijä
Taimia taimitarhalla.
Mikko Tuomikoski / Yle

Talvi oli monilla taimitarhoilla ongelmallinen, sillä ohut lumipeite ei suojannut kasveja. Kaikesta huolimatta tarhoilla valmistaudutaan jo ensi kuun puolivälissä alkavaan sesonkiin.

Taimitapion Vierumäen taimitarhan johtaja Jouko Kiviharju on huojentunut.

- Talven säät nostivat esiin monia kysymyksiä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että taimet selvisivät hyvin. Ensimmäiset taimierät lähtevät asiakkaille huhtikuussa kuten aiempinakin vuosina. Istutuksia tehdään niin pitkään kuin maa pysyy sulana, hän sanoo.

Vierumäen taimitarhalla istutetaan 15 miljoonaa taimea vuosittain. Loppukesällä tarhalla saattaa kasvaa jopa 25 miljoonaa taimea.

Taimista 90 prosenttia on kuusia ja loput koivua sekä mäntyä.

Tuholaiset vaikuttavat kysyntään

Kirjanpainajan toukat aiheuttivat viime kesänä laajoja tuhoja, jotka heijastuvat taimitarhalle kasvaneena kysyntänä.

- Koivun- ja männyntaimien kysyntä on hienoisessa kasvussa verrattuna kuuseen. Kyllä se kuusenkin kysynnässä näkyy, sanoo Kiviharju, jonka mukaan lämmin kesä tietäisi lisää ongelmia.

Vierumäen taimitarhalla on rakennettu erityinen suoja-aita myyriä varten ja niitä torjutaan myös loukuilla. Kuluneen talven on arvioitu olleen hankala monille pikkunisäkkäille kuten myyrille.

- Se, mitä olen itse nähnyt ja kuullut metsäammattilaisilta, kertoo, että pakkanen ilman lumipeitettä olisi, jollei estänyt niin ainakin hillinnyt tuntuvasti myyräkantojen kasvua, taimitarhan johtaja Jouko Kiviharju sanoo.