1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

Kysely: Nuoret haluavat tet-jakson lukioon

Varsinkin naisopiskelijat pitävät työelämään tutustumista tarpeellisena myös lukiossa. Tutustumisjakso voisi auttaa nuoria opiskelualan valinnassa.

Tet-harjoittelua pidetään tarpeellisena lukiossakin. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Enemmistö lukiolaisista uskoo, että työelämään tutustumisjakso eli tet-jakso olisi tarpeen lukiossa. Tiistaina julkistetussa Kun koulu loppuu (siirryt toiseen palveluun) -kyselytutkimuksessa 72 prosenttia lukiolaisista vastasi, että lukion tet-jakso olisi erittäin tarpeellinen tai melko tarpeellinen.

Useimmilla koululaisilla on viikon tai kahden viikon pituinen tet-jakso peruskoulun ylimmillä vuosiluokilla.

Tutkimuksessa lukion tet-jaksoa pitivät tarpeellisena etenkin naisopiskelijat. Naisista 78 prosenttia vastasi, että lukion tet-jakso olisi erittäin tarpeellinen tai melko tarpeellinen.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi sanoo, että työelämää ja korkeakoulutusta tulisi tuoda nykyistä enemmän esille lukiossa. Ahoniemen mukaan lukiolaiset tarvitsevat erityisesti tiedonhankintaan ja oppimiseen liittyviä taitoja. Hän uskoo, että työelämään tutustuminen opettaisi lukiolaisille näitä taitoja.

Ahoniemi sanoo, että lukioaikana järjestettävä työelämään tutustuminen voisi kohdistua korkeakouluopintoihin liittyviin työelämäjaksoihin. Esimerkiksi kemian opintojen kohdalla työelämään tutustuminen voisi olla laboratorioharjoittelua.

– Silloin voisi tutustua jo valmiiksi siihen alaan, jota on menossa opiskelemaan, Ahoniemi sanoo.

Tet-jakso voisi aiheuttaa poissaoloja

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra ei pidä todennäköisenä, että lukioihin voisi tulla samanmuotoinen työelämään tutustumisjakso kuin yläkouluissa.

Arra sanoo, että yhtäjaksoinen viikon tai kahden mittainen tet-jakso aiheuttaisi opiskelijoille paljon poissaoloja opetuksesta, joten sen järjestäminen voi olla vaikeaa toteuttaa.

Arran mukaan opettajat kannattavat silti lukiolaisten työelämäyhteyksien lisäämistä. Arra sanoo, että vierailuja sekä kouluilta työpaikoille että työpaikoilta kouluille voisi järjestää nykyistä enemmän.

Sekä Ahoniemen että Arran mielestä työelämään tutustumiselle olisi hyväksi, että opinto-ohjauksen pakollisten kurssien määrää lisättäisiin yhdestä kahteen lukion uudessa opetussuunnitelmassa.

Lukion uuden tuntijaon ennakoidaan astuvan voimaan syksyllä 2016.