Pelastuslaitos taiteilee resurssipulassa

Ensihoitotehtävien raju kasvu koettelee Helsingin pelastuslaitosta. Vuosittainen tehtävämäärä on kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa noin 15 000:lla. Resurssit ovat kuitenkin pysyneet samoina.

Kotimaa
Ambulanssi
Yle

Helsingin pelastuslaitoksen ensihoidon resurssit eivät ole lisääntyneet, vaikka tehtävien määrä on lisääntynyt hurjaa vauhtia. Vuonna 2005 ensihoitotehtäviä oli 36000, viime vuonna 53000.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirikin on esittänyt resurssien lisäämistä. Ensihoitopäällikkö Kari Porthanin mukaan nyt mennään kriittisellä rajalla.

- Tämä tilanne lisää riskiä, että me ei pystytä palvelemaan kansalaisia. Meillä on yksiköt hälytyksessä ja kun tulee uutta keikkaa, me ei pystytä palvelemaan kansalaisia niin nopeasti kuin olisi tarve.

- Ennen kaikkea tietysti huolestuttaa hätätilapotilaat, jotka ovat niitä kriittisiä, niiden palvelukyky. Tämän takia sekä pelastuslaitos että HUS haluaisivat meille lisää resursseja, Porthan sanoo.

Pelastuslaitoksen toiveissa olisi saada kaksi lisäyksikköä.

Työssä jaksaminen on päivittäinen ja jopa kuuma puheenaihe pelastuslaitoksella. Työntekijät eivät aina pysty pitämään edes ruokataukoja.

- Myös koulutuksen järjestäminen on ongelma ja tämä näkyy pitkällä aikavälillä ammattitaidossa. Koulutusta ei pystytä pitämään työaikana, kun väki on hälytystehtävissä, Porthan kertoo.