1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt Bachia, vuoden päästä Mozartia

Johannes-passio, Ristin tie esitetään nyt toisen kerran Seinäjoella. Ensi vuonna Seinäjoen kaupunginteatteri, kaupunginorkesteri ja seurakunta jalkauttavat W. A. Mozartin Requiemin kaupungin kaduille. Miten, sitä teatterinjohtaja Vesa-Tapio Valo ei vielä paljasta.

Kotimaan uutiset
Peräseinäjokelainen harrastajanäyttelijä Airi Lepistö on mukana Johannes-passio, Ristin tie -esityksessä. Kuva on vuoden 2013 esityksestä.
Peräseinäjokelainen harrastajanäyttelijä Airi Lepistö on mukana Johannes-passio, Ristin tie -esityksessä. Kuva on vuoden 2013 esityksestä. Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginorkesteri, kaupunginteatteri ja seurakunta yhteistyökumppaneineen jatkavat tällä viikolla viime vuonna aloitettua perinnettä, kun J. S. Bachin Johannes-passio, Ristin tie jalkautuu jälleen kaupunkiin.

– Kevään säät voivat olla mitä tahansa. Viime vuonna oli uskomattoman hieno lumisade, kun Jeesus tuli tuolta liikennevaloista. Tänä vuonna uskon, että aurinko paistaa, mutta ehkä siinäkin on löydettävissä pääsiäisen sanomaa, sanoo teatterinjohtaja Vesa-Tapio Valo Seinäjoen kaupunginteatterista.

Viime vuonna oli uskomattoman hieno lumisade, kun Jeesus tuli tuolta liikennevaloista

Vesa-Tapio Valo, teatterinjohtaja

Seinäjokisten Johannes-passio jalkautuu perinteisistä konserttisaleista kadulle. Teos alkaa Lakeuden rististä ja siirtyy ulkotiloja hyväksi käyttäen kaupunginteatterille.

– Kävimme keskustelua siitä, että miten päin tämä menisi, mutta jotenkin tuo meidän (teatterin) musta näyttämö on enemmän Golgata. Katkaisemme tarinan kirkossa juuri sillä hetkellä, kun Golgatalle lähdetään. Dramaattisesti jännässä kohdassa. Ja jatkamme teatterilla.

Yhä ajankohtainen

Bachin teos on Valon mukaan ajankohtainen edelleen.

Johannes-passion, Ristin tien kaksi Jeesusta, Esa Ruuttunen (vas.) ja Jukka Puronlahti. Kuva vuoden 2013 esityksestä.
Johannes-passion, Ristin tien kaksi Jeesusta, Esa Ruuttunen (vas.) ja Jukka Puronlahti. Kuva vuoden 2013 esityksestä. Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

– Tämä on yhteiskunnallisesti vaikuttava teos. Se muistuttaa inhimillisestä kärsimyksestä, mutta myös siitä suuresta vääryydestä, joka maailmassa vallitsee. Siksi juuri tämä Pilatus-kohtaus eli väärä tuomio, murhaahat päästetään irti ja kansa hurraa sekä rauhantekijät tuomitaan ja tapetaan, on yllättävän ja ikävällä tavalla tätä päivää, Vesa-Tapio Valo pohtii.

– Teoksessa yritetään kysyä tenoriaarian mukana, että mitä sinä, sydän, tänä päivänä tekisit?

Vuoden päästä Mozartia

Ensi keväänä 2015 seinäjokiset aikovat jatkaa pääsiäisperinnettän. Tulossa on W. A. Mozartin viimeinen teos, sielunmessu Requiem. Teos aiotaan jalkauttaa kaupungille, mutta miten, sitä Vesa-Tapio Valo ei vielä kerro.

– Tämä konsepti on se perinne. Ja kärsimys on se perinne. Tulemme jollain tavalla käsittelemään inhimillistä kärsimystä ja onnea. Voin taata, että jotain tapahtuu pihalla, soihdut palavat ja ihmiset pääsevät käsittelemään omia tunteitaan ja asioita. Ja samalla hienojen teosten ääressä hartaasti mietiskelemään. Molemmat asiat ovat ihan yhtä välttämättömiä, Valo sanoo.

Lue seuraavaksi