Ukonniemen pyörätie aiheutti kinan Imatralla – "tie jouduttaisiin sulkemaan aina poliisin luvalla"

Imatran kaupunki on rakentamassa Ukonniemen rantaan julkista pyörätietä niin läheltä rantaa, että se kulkisi muutaman metrin päästä Ukonlinnan Hostellista. Hostellin omistaja ei pyörätietä siihen halua ja nyt tie katkeaakin erimielisyyksien takia hostellin kohdalla. 

Hostelli
Hostel Ukonlinna Imatran Ukoniemessä
Yle

Kaikki paikkakunnan asukkaat ovat olleet harmissaan siitä, että tie menee tästä.

Kaarina Hartikainen

Imatran kaupunki on tekemässä Ukonniemeen kevyen liikenteen väylää, jonka rakentaminen on keskeytetty vastustuksen ja erimielisyyksien vuoksi. Ukonlinna Hostellin omistava Tainionkosken Tähti ei halua, että pyörätie rakennetaan Hostellin ja Saimaan rannan väliin, koska tila on ahdas muutaman metrin kattavalla alueella.

Ukonlinnan Hostellin omistavan Tainionkosken tähden varapuheenjohtaja Kaarina Hartikainen kertoo, että pyörätietä on vastustettu alusta lähtien.

– Pyörätie menee tuosta aivan tanssilavan rappusten edestä, joten se estää aika paljon meidän järjestelyjä. Kaikki paikkakunnan asukkaat ovat olleet harmissaan siitä, että tie menee tästä, sanoo Hartikainen.

"Reitti pilaa rantamaiseman"

Ukonlinnan hostellin alue on suojeltu. Hartikainen kertoo, että alueen asukkaisen mielestä pyörätien pitäisi kulkea hostellin yläpuolelta. Nykyinen reitti pilaa rantamaiseman ja tekee paikasta rauhattoman.

– Pyörät tulevat mäkisestä mutkasta todella kovaa vauhtia ja tästä kulkee lapsia rannan ja hostellin välillä. Vaaratilanteita tulee paljon ja sen me olemme tehneet myös hyvin selkeästi esille kaupungille. Me emme ole vastuussa silloin, jos jotain vahinkoja tulee, painottaa Hartikainen.

Kaupunki perustelee Hartikaisen mukaan reittivalintaa muun muassa sillä, että rinteeseen rakennettaessa jouduttaisiin kaatamaan puita. Lisäksi pyörätie häiritsisi rinteessä olevia vapaa-ajanasuntoja.

Imatran teknisen toimen vt. toimialajohtaja Kari Tihtonen puolustaa päätettyä reittiä.

– Tuo majan tausta ei ole maastollisesti lainkaan sopiva. Jos sinne tehdään raitti, niin sinne tulee aukko, jonka tieltä joudutaan kaatamaan paljon puita. Jäljet ovat paljon pahemmat mitä voisi kuvitella, kertoo Tihtonen. Vaikka tälle päätökselle on ollut vastustusta, mutta myös paljon puoltoa, sanoo Tihtonen.

Valitukset eivät ole tuoneet tulosta

Tuo majan tausta ei ole maastollisesti lainkaan sopiva. Jos sinne tehdään raitti, niin sinne tulee aukko, jonka tieltä joudutaan kaatamaan paljon puita.

Kari Tihtonen

Tainionkosken Tähden valitukset asiasta ovat päätyneet kaupunginhallituksen pöydälle pariinkin otteeseen. Valitukset toivat lautakunnan jäsenet katsomaan tilannetta paikan päälle.

– He ihmettelivät silloin itsekin, että miten tällaiseen väliin tätä on alkujaan edes suunniteltu, sanoo Hartikainen.

Kaupunki on kuitenkin venyttänyt aiheen käsittelyä. Tänä keväänä asiasta päästiin viimein keskustelemaan päättäjien kanssa.

– He eivät antaneet meille yhtään perää ja vaikka meillä oli lista asiakkaiden nimiä, joita oli kertynyt yhden kuukauden aikana toistasataa, kertoo Hartikainen.

Ukonlinnan paviljongissa järjestetään kesäisin useita tapahtumia ja tansseja. Kesähulinoiden keskeltä kulkeva yleinen pyörätie jouduttaisiin sulkemaan aina poliisin luvalla.

– Se on minusta noloa, että se joudutaan sulkea useaan kertaan kesän aikana. Kaupunki suunnittelee nyt jotain portin tapaista, ettei tästä pääse vauhdilla ajamaan, sanoo Hartikainen.